Eveniment

Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism general a fost prelungit

Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism general a fost prelungit

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

13.12.2012, 00:04 727

Termenul de valabilitate a planurilor de urbanism general a fost extins de la doi ani la trei ani, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri, de Guvern.

În document se arată că Ministerul Dezvoltării Regionale a constatat că 42% din unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani.

"În urma analizei făcute de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se constată că 42% din unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani, iar din acestea doar 25% au hotărâre de consiliu local de prelungire a termenului de valabilitate", se arată în documentul care modifică Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Potrivit actului normativ, fiecare unitate administrativ teritorială va trebui să îşi actualizeze periodic, la maximum zece ani, planul urbanistic general, în funcţie de evoluţia previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali şi a necesităţilor locale.

Termenul de zece ani va putea fi prelungit cu maximum trei ani, prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la intrarea în vigoare a planului urbanistic general actualizat.

"Prevederile ordonanţei introduc pe de o parte facilităţi pentru autorităţile locale prin asigurarea unor termene suplimentare în care documentaţiile de urbanism care nu au fost încă actualizate să sprijine investiţiile locale, dar pe de altă parte impun limitarea acestor facilităţi în timp, pentru a nu se ajunge în situaţia în care primăriile vor avea dificultăţi în implementarea proiectelor cu fonduri europene în perioada 2014 - 2020 din cauza lipsei documentaţiilor de urbanism legale necesare", potrivit notei de fundamentare.

Astfel, planurile de urbanism generale elaborate şi aprobate până în anul 2003, pentru care a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării/actualizării, pot rămâne în vigoare în urma aprobării unei noi hotărâri a consiliului local/ Consiliului General al Municipiului Bucureşti până la data aprobării noii documentaţii, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO