Eveniment

The Economist despre criticile aduse de Traian Băsescu băncilor austriece: Au sunat ca plângerea istovită a unui protestatar "Occupy"

The Economist despre criticile aduse de Traian Băsescu băncilor austriece: A sunat ca plângerea istovită a unui protestar "Occupy Wall Street"

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

30.11.2011, 13:18 4920

S-a auzit la fel ca plângerea istovită a unui manifestant al grupării "Occupy Wall Street": băncile sun lacome, au pariat cu credite riscante şi acum îşi întind pălăria din nou. Doar că de această dată, aceste remarce au venit din partea unui preşedinte, scrie jurnalistul semnat V.P. pe blogul Eastern Aproaches al publicaţiei The Economist.

Săptămâna trecută, reglementatorii austrieci au cerut celor mai mari trei bănci din ţară să îşi limiteze finanţările transfrontaliere cu Europa de Est pentru a se conforam cerinţelor de capital ale Uniunii Europene. Lui Traian Băsescu, preşedintele României, nu i-a plăcut ce a auzit. "Anunţul...a fost fie o greşeală fie o lipsă de înţelegere când vine vorba de impactul pe care îl are", a spus preşedintele în cadrul conferinţei susţinute de The Economist săptămâna trecută la Bucureşti.

Şeful statului a continuat amintind "prietenilor europeni" că băncile austriece "au făcut profituri uriaşe" în România. "Vreau să cred că nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am venit mai târziu în UE, să plătim lăcomia băncilor, iresponsabilitatea atunci când acordau credite cu buletinul", a declarat preşedintele, avertizând băncile "să nu sufoce" economia României.

Bancherii centrali la conferinţa Economist au discutat că sistemul este solid, şi că riscul ca subsidiarele să intre în faliment şi să fie renaţionalizate este "zero". Chiar dacă băncile -mamă îşi limitează fluxurile de capital, România rămâne atragătoare comparativ cu alte state din regiune, potrivit lui Cristian Popa, vice-guvernator al BNR.

Cu unLIKEla pagina de Facebook a Ziarului Financiar (www.facebook.com/ZiarulFinanciar) veţi fi conectaţi în timp real la cele mai importante ştiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO