Eveniment

Timiş: Peste 1.000 de oameni, la protest faţă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

Timiş: Peste 1.000 de oameni, la protest faţă de...

Autor: Adriana Mit

10.11.2017, 16:11 93

Cele peste 1.000 de persoane, membre ale Blocului Naţional Sindicat (BNS), dar şi simpli cetăţeni, s-au strâns, vineri, în faţa sediului Prefecturii Timiş, la Timişoara şi au ţinut în mâini pancarte cu mesaje precum “Producem 6% PIB, ne luaţi 6% din salarii”, “Ne-am săturat să fim furaţi”, “Shift + Delete Legea fiscală”, “Nu experimentelor sociale pe oameni” sau “Bugetari sau privaţi, nu vă mai lăsaţi furaţi”. De asemenea, protestatarii au strigat “Hoţii”, “PSD, ciuma roşie”, “Ne-am săturat” şi “Unitate”.

La mitingul de protest faţă de ordonanţa Guvernului care prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la salariat a participat şi preşedintele BNS, Dumitru Costin, care a precizat că, de la 1 ianuarie, veniturile salariaţilor din România vor scădea.

“Salariaţii din România vor avea de suportat pierderi la salariile lor nete. Avem alături de noi lucrătorii din industria IT, sunt oameni care generează valoare adăugată. De la 1 ianuarie, veniturile lor nete vor avea de suferit. Sunt foarte mulţi salariaţi ai României care vor avea salariile diminuate de la 1 ianuarie. O să spună unii că de ce mai protestăm dacă ordonanţa a fost adoptată. Protestăm pentru că vrem să menţinem atenţia opiniei publice din întreaga ţară asupra acestui subiect. Aş vrea să transmitem de aici, de la Timişoara, către toţi lucrătorii din România, un mesaj de unitate”, a afirmat Dumitru Costin.

De asemenea, preşedintele BNS a mai precizat că reducerea de la 16 la 10% a impozitului pe venitul salarial va “compromite definitiv autonomia locală”.

“Statul îşi retrage finanţarea de la 1 ianuarie care se oferă prin Codul Fiscal pentru milioane de pensionari cu pensii mici, şomeri şi asistaţi sociali. Odată cu abrogarea articolului 53, produsă miercuri, toată finanţarea sistemului public de sănătate va cădea în cârca celor cinci milioane şi un pic de salariaţi, iar din acest sistem vor trebui plătite servicii de sănătate pentru toată populaţia României. Statul şmecher se retrage. Tot statul şmecher, odată cu reducerea de la 16 la 10% a impozitului pe venitul salarial, va compromite definintiv autonomia locală despre care tot se vorbeşte. Despre ce autonomie locală să mai vorbească cetăţenii, primarii atât timp cât autonomie financiară nu va exista. Pentru că bugetele comunităţilor locale vor fi afectate dramatic şi primarii din toată ţara vor trebui să stea cu mâna întinsă la guvernarea politică”, a declarat Dumitru Costin.

Mitingul de protest a început la ora 14.00, fiind unul autorizat, şi s-a desfăşurat timp de o oră şi jumătate fără să se petreacă incidente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO