Eveniment

Timişoara a primit titlul de Capitală a Tineretului din România, în 2016

Timişoara a primit titlul de Capitală a Tineretului din...

Autor: Departamentul Corespondenti

05.04.2016, 15:32 4839

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Andrei Popescu, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Primăria Timişoara, că oraşul de pe Bega va deţine, în premieră, titlul de Capitală a Tineretului din România.

"Este prima oară când se întâmplă aşa ceva în România… mă bucur că în Timişoara. Ministerul Tineretului şi Sportului îşi arată întregul suport pentru acest concept, este primul dintr-un lung şir. Sperăm că anul viitor să fie şi alte oraşe care să îşi asume acest titlu. Acele oraşe care devin Capitala Tineretului din România vor organiza Gala Naţională a Societăţii Civile. De-abia aştept să ne vedem la Timişoara, în noiembrie, când vom organiza această gală”, a spus Andrei Popescu.

Potrivit coordonatorului acestui program, Simona Herzeg, tinerii vor avea posibilitatea de a veni cu proiecte ce vor fi sponsorizate atât de Primăria Timişoara, cât şi de diverse societăţi private.

"Tinerii au oportunitatea de a se implica în activităţi în care în mod normal nu s-ar implica. Noi vom crea un cadru în care ei pot să vină cu idei şi propuneri de proiecte pe care tot ei le pot implementa. Fundaţia vrea să-şi asume doar un rol de coordonare şi cumva de consultanţă şi implicare pentru a susţine organizaţiile şi tinerii, dar, de fapt, toate activităţile şi programele vor veni ca propuneri şi implementare din partea tinerilor. Vor fi trei tipuri de proiecte, cele mai pe care le va implementa fundaţia şi la care sperăm să aducem un număr foarte mare de tineri, gen concerte, proiecţii, activităţi în spaţiul urban, plimbări pe biciclete, apoi vor fi activităţi care se întâmplă în mod normal în Timişoara şi care vor fi incluse sub umbrela capitalei şi al treilea tip de proiecte sunt cele noi pe care organizaţiile şi tinerii le vor gândi şi le vor implementa special pentru capitală şi pentru care va exista un buget”, a afirmat Simona Herczeg, coordonatorul programului Timişoara Capitala Naţională a Tineretului din România.

Ea a adăugat că proiectele propuse vor intra într-o competiţie.

"Programul se lansează, de fapt, pe 2 mai. Vom avea o secţiune unde pot fi propuse proiecte, nu vor avea un buget foarte mare, dar vor fi direcţionate pe pilonii programului. Vom avea şi consultări, în aprilie, la care invităm toţi tinerii şi toate organizaţiile”, a spus Simona Herczeg.

Conform celor care vor gestiona acest proiect, Timişoara va avea, în 2016, cel puţin la fel de multe proiecte ca şi Cluj, oraş ce a deţinut titlul de Capitală Europeană de Tineret, deşi cele două titulaturi sunt diferite.

"Programul se bazează pe câţiva piloni în care ne dorim să aducem în discuţie problematica tineretului, Timişoara este unul dintre oraşele cu cel mai mare număr de tineri din ţară, ne dorim să animăm spaţiul urban şi la sfârşitul programului pilot Timişoara să fie un exemplu de foarte bună practică în ceea ce înseamnă implementarea politicilor în domeniul tineretului. În următorul an, Timişoara va avea evenimente pentru tineret cel puţin la fel de multe câte au fost în Cluj ca şi capitală europeană, cu atât mai mult cu cât colaborarea dintre noi şi Cluj este una activă”, a declarat Mihai Vilcea, reprezentat al Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Timiş.

La rândul său, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a afirmat că este trist că în această perioadă aproape un sfert din tinerii din Europa nu au loc de muncă, însă la Timişoara, unde şomajul tinde spre zero, "au locuri de muncă practic toţi tinerii”.

Potrivit autorităţilor locale, în cadrul acestui proiect vor exista, în 2016, activităţi culturale sau artistice în mai multe spaţii publice din oraş, tinerii fiind invitaţi să participe la un concurs pentru identitatea vizuală a programului, ei putând trimite idei în acest sens la adresa de e-mail capitala@fitt.ro.

Bugetul întregului program este în mare parte asigurat, în prezent, de Primăria Timişoara, care a alocat în acest sens 1,2 milioane de lei, însă gestionarii proiectului susţin că există promisiuni de sponsorizări private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO