Eveniment

Tinta de deficit de 2,3% din PIB ar putea fi ratata pe final de an

Tinta de deficit de 2,3% din PIB ar putea fi ratata pe final de an
04.11.2008, 18:54 22

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian i-a avertizat ieri pe ministri, in sedinta Guvernului, ca exista riscul ca tinta de deficit bugetar de 2,3% din PIB sa fie depasita si a cerut temperarea angajarilor, oprirea incheierii de noi contracte de achizitie publica si limitarea fondurilor de premiere.
In ultima perioada au circulat la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor o serie de note, unele dintre ele plasand deficitul de la finele anului in jurul nivelului maxim de 3% impus prin Tratatul de la Maastricht.
"Avand in vedere cresterea semnificativa a cheltuielilor bugetului de stat pe lunile septembrie si octombrie, ca urmare a majorarii limitelor aprobate pe aceste luni, devine esentiala evitarea situatiilor din anii trecuti, in care s-a inregistrat o crestere accelerata a cheltuielilor in ultimele luni ale anului, in conditiile in care se prefigureaza deja o posibila subperformanta a veniturilor", se mentioneaza intr-una dintre note.
Vosganian a mai explicat ieri ca au aparut unele dificultati in colectarea veniturilor din cauza problemelor de lichiditate pe care le au companiile in conditiile in care bancile si-au redus liniile de finantare. Pierderile aduse bugetului din cauza neplatii taxelor si impozitelor sunt estimate la circa 1,5 mld. lei.
Scumpirea si limitarea accesului companiilor la creditele bancare vine pe fondul crizei financiare internationale, context in care bancile au devenit mai precaute.
La sfarsitul lunii octombrie, deficitul bugetar a ajuns la 1,5% din PIB, iar Vosganian estimeaza ca la finele lunii noiembrie va ramane sub 2% din PIB.
Datele privind incasarile bugetare impun continuarea actiunilor de limitare a cheltuielilor, ca masura preventiva de asigurare a echilibrului bugetar si a unei executii bugetare prudente. Limita de cheltuieli bugetare pe noiembrie 2008 a fost stabilita la un total de 6,9 mld. lei.
Cheltuielile bugetului de stat, desi mentinute sub control prin stabilirea unor limite lunare, s-au situat la 71,6% din programul anual, mult superior gradului de realizare inregistrat in anii anteriori, fiind cu 31,9% mai mari fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit notei.
"Incasarile bugetului de stat la 23 octombrie 2008 sunt in suma de 48,5 mld. lei, fiind cu 32,9% mai mari fata de incasarile consemnate la aceeasi data a anului trecut. Cu toate acestea, realizarea veniturilor la nivelul programat din acest an prezinta un grad ridicat de incertitudine, avand in vedere ca incasarile bugetului de stat reprezentau numai 64,2% din estimarile anuale", se mai spune in nota. Suma aferenta TVA restituita a inregistrat o crestere semnificativa, la 8,7 mld. lei, si nu a fost luata in calcul la estimarea initiala a incasarilor. A treia si ultima rectificare bugetara din acest an efectuata in luna septembrie, a mentinut deficitul bugetar la tinta de 2,3% in conditiile revizuirii in crestere a PIB, de la 475 mld. lei la 495 mld. lei.
Comisia Europeana anticipeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,5% din PIB in 2008, din cauza majorarii cheltuielilor publice, in special prin cresterea salariilor, subventiilor si transferurilor sociale, pentru ca in 2009 sa ajunga la 4% din PIB.
Politica fiscala prudenta a fost una dintre sugestiile adresate de mai multe ori de institutiile financiare internationale autoritatilor din Romania, pentru a tine sub control deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste, care pun in pericol stabilitatea macroeconomica si financiara.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO