Eveniment

TMF Group: Forţa de muncă bine pregătită este mai importantă decât nivelul salarial pentru investitori

TMF Group: Forţa de muncă bine pregătită este mai...

Autor: Adelina Mihai

23.12.2014, 00:04 1858

Găsirea forţei de muncă bine pregătite şi complexitatea sistemului contabil şi fiscal sunt principalele dificultăţi cu care se confruntă investitorii atunci când vor să facă afaceri în România, arată un studiu realizat în perioada septembrie-octombrie 2014 de către firma de servicii de externalizare TMF Group.

„Simplificarea sistemului de raportare fiscală şi contabilă, împreună cu creşterea predictibilităţii legislaţiei fiscale prin anunţarea modificărilor legislative cu 3 – 6 luni înainte de punerea în aplicare ar crea companiilor un mediu stabil în care să îşi dezvolte afacerile. De asemenea, ar facilita dezvoltarea unor planuri pe termen lung, nu doar mediu şi scurt. În plus, adaptarea sistemului educaţional la cerinţele pieţei muncii şi dezvoltarea unor programe educaţionale concentrate pe aspecte practice ar putea de asemenea contribui la evoluţia pieţei muncii într-o direcţie compatibilă cu aşteptările companiilor“, a spus Camelia Niţă, managing director al TMF Group România, o companie prezentă pe plan local de 15 ani.

De altfel, tot mai mulţi angajatori se plâng de lipsa unor angajaţi calificaţi, ca urmare a faptului că şcolile profesionale au din ce în ce mai puţini elevi, iar absolvenţii de facultate nu sunt pregătiţi cu competenţe „practice“ cerute pe piaţa muncii. Astfel că, în prezent, un angajat din România are un salariu de trei ori mai mic decât salariul mediu al angajaţilor din celelalte state ale Uniunii Europene.

„Salariul este fără îndoială un aspect important, dar nu primordial în ceea ce priveşte deciziile de business. Studiul pe care noi l-am realizat ne arată că firmele sunt în primul rând preocupate de calitatea forţei de muncă şi de nivelul de calificare. Acest lucru este explicabil deoarece forţa de muncă bine pregătită creează premisele creşterii productivităţii, iar nivelul salarial trebuie să fie corelat şi cu nivelul de productivitate. Poate fi economic fezabil să plăteşti salarii mari dacă acestea sunt dublate de o productivitate ridicată“, a mai spus Camelia Niţă.

În 2015, salariul minim pe economie va creşte în două trepte, potrivit deciziei guvernului, astfel că, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim va creşte de la 900 de lei brut în prezent la 975 de lei brut, iar din 1 iulie 2015 va ajunge la 1.050 lei brut.

În prezent, un milion de angajaţi sunt plătiţi la nivelul salariului minim şi, potrivit datelor de la organizaţiile sindicale, încă un milion ar fi plăţi cu salarii apropiate de nivelul minim.

„Pentru un angajator care angajează doar persoane plătite cu salariul minim pe economie cheltuielile salariale vor creşte cu 10%, respectiv 18% faţă de momentul anterior reducerii CAS (adică faţă de dinainte de 1 octombrie 2014)“, a spus Emine Constantin, Managing Director TMF Group România. În opinia sa, reducerea CAS cu 5% la angajator trebuie privită în perspectivă şi efectele ei trebuie să fie evaluate în corelaţie cu alte măsuri complementare. Astfel, majorarea din această vară a salariului minim pe economie, dar şi majorările viitoare reduc din impactul acestei măsuri, iar pentru anumiţi angajatori poate însemna costuri cu angajaţii cu 2% mai mari.

„Din perspectiva clienţilor noştri, nu am observat schimbări majore în comportamentul lor fiscal. Pentru majoritatea, cele două măsuri (reducerea CAS şi creşterea salariului minim- n.red.), corelate, au însemnat menţinerea nivelului de taxe plătite către bugetul statului. Evident că impactul asupra totalului cheltuielilor salariale variază de la un angajator la altul, în funcţie de ponderea angajaţilor cu salariu minim pe economie în numărul total de angajaţi. Aceste măsuri apar într-un moment în care mediul de afaceri dă semne de revenire din criză, şi la finalul unei perioade caracterizate prin încetinirea creşterii veniturilor şi a profitului“, a mai spus Emine Constantin.

În 2013, TMF România, companie cu o prezenţă globală în 80 de ţări, a avut afaceri de 14 milioane de lei, un profit net de 4 milioane de lei şi un număr mediu de 59 de angajaţi, potrivit datelor publicate la Ministerul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO