Eveniment

Toamna stabilizeaza preturile apartamentelor. Ar putea aparea cresteri abia spre finele lui 2010

Toamna stabilizeaza preturile apartamentelor. Ar putea aparea cresteri abia spre finele lui 2010
23.11.2009, 23:30 35

In septembrie scaderea preturilor la apartamentele vechi de treicamere a fost de 2%, in timp ce lunile de vara au adus cresterilunare de aproape 1%, cand declinul pietei imobiliare a fostatenuat de programul guvernamental "Prima Casa".

"Piata va ramane la nivelul acesta, cu o mica scadere lunara de1-2 procente si va incepe sa creasca din nou din al doilea semestrual anului 2010, prognozele pe imobiliare aliniindu-se cu celeprivind reluarea cresterii economice. Dar nimeni nu mai poate spera ca va cumpara unapartament cu 70.000 de euro si il va vinde cu 100.000 de euro, iarpreturile din 2007 si 2008 nu le vom mai vedea in urmatorii zeceani", spune Eugen Chis, proprietarul site-uluiBazaruldecase.ro.

Mai cumpara doar cei care pot plati cu banuljos

Fata de octombrie anul trecut, scaderea preturilorapartamentelor vechi de trei camere din Bucuresti a fost de 34%, cureduceri mai puternice de pret, de peste 40%, in zonele 1 Mai, 13septembrie, Dorobanti, Unirii si Vitan Mall, mai arata indexulZF.

Spre exemplu, in zona Unirii, preturile apartamentelor aucoborat cu 47% fata de octombrie anul trecut, iar la 1 Mai, cu45%.

"Majoritatea clientilor spera la o crestere a valoriiproprietatilor in primavara, odata cu presupusa iesire din criza.Multi au amanat decizia de vanzare pentru lunile februarie - martie2010. Euforia cu «Prima Casa» credem ca a luat sfarsit din cauzaconjuncturii economice si politice.

Cumparatorii sunt precauti, iar cei care decid sa cumpere sunt,in general, cei care pot plati cu banul jos. Cresterea somajului sideprecierea monedei nationale fata de euro contribuie la aceastastare de incertitudine in randul celor care decid sa achizitionezeo casa cu ajutorul creditelor bancare", apreciaza Gabriela Enescu,general manager al site-ului casefaraintermediari.ro.

Preturile apartamentelor vechi cu trei camere se incadreaza inprezent in intervalul 60.000 - 110.000 de euro, mai spuneEnescu.

"Ca si pana acum au fost foarte cautate zonele Militari siBerceni, unde preturile coboara pana la 60.000 de euro laapartamentele de trei camere. Un pret mai mare se justifica prinpozitionare, daca este la strada sau nu, prin numarul etajului sauprin amenajarile interioare", spune Chis.

In zonele Militari si Berceni, indexul imobiliar ZF arata unpret mediu de 73.000 de euro la apartamentele de trei camere.

Indexul imobiliar ZF este realizat, incepand cu luna ianuarie2008, pe baza anunturilor de vanzare la apartamentele cu treicamere din Capitala, construite intre anii 1980 si 1990, cu osuprafata intre 70 si 80 mp, publicate pe site-ul anuntul.ro.

In ceea ce priveste evolutia preturilor la apartamentele cu treicamere in octombrie comparativ cu luna septembrie, cel mai puternics-au ieftinit locuintele din Stefan cel Mare (-21%) si cele dinUnirii si 13 Septembrie (-16%). O crestere a preturilor s-ainregistrat in cazul apartamentelor din Berceni, unde pretul aurcat cu 14%, si din zona Nerva Traian (+7%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO