Eveniment

Toată economia va resimţi efectele iernii grele. O săptămână de februarie aduce la PIB 2 mld. euro. Îngheţarea economiei în jumătate din ţară înseamnă minus 1 mld. euro la PIB

14.02.2012, 00:09 2377

Jumătate din economie este îngheţată ca urmare a blocării a zeci de drumuri în partea de sud a ţării, a liniilor de cale ferată, opririi transporturilor pe Dunăre, a încetinirii lucrărilor de construcţii şi a reducerii consumului. La o primă evaluare, având în vedere că economia românească are exporturi de 800-900 de milioane de euro pe săptămână, o reducere la jumătate a acestei activităţi ar însemna un minus de 400 de milioane de euro în contul companiilor care livrează la extern. Situaţia va avea impact şi asupra produsului intern brut, dar şi asupra veniturilor bugetare.

Mii de case sunt încă în zăpadă, iar intervenţia târzie a autorităţilor este explicabilă având în vedere decizia de schimbare a guvernului în plin cod portocaliu. Deşi este evident că statul este depăşit şi este necesară intervenţia utilajelor din companiile private, până în acest moment nu a reieşit cine ar trebui să aibă un inventar al acestora - Transporturile, Internele sau Apărarea - şi care este mecanismul legal prin care pot fi folosite.

Deşi teoretic ar trebui să fie cel mai informat om în stat, preşedintele Traian Băsescu a spus ieri că îi este greu să creadă că în fiecare comună nu sunt "trei-patru tractoare" care să fie echipate cu lame pentru a fi utilizate la deszăpezire.

Transportatorii, distribuitorii de bunuri de larg consum sau de materiale de construcţii, comercianţii, furnizorii de energie sau proprietarii de restaurante vor vedea imediat în conturi viscolul şi condiţiile meteo dure din ultimele două săptămâni. Sute de trenuri sunt anulate, zeci de drumuri naţionale sunt închise, mii de persoane sunt încă izolate în Vrancea. Exporturile României sunt de 45 de miliarde de euro pe an, iar blocarea pentru o săptămână întreagă, aşa cum se poate evalua în acest moment, ar însemna un minus de 800-900 milioane de euro.

Nu toate exporturile sunt pierdute, ci majoritatea sunt amânate, dar efectele se vor vedea în câştiguri şi cifră de afaceri. De asemenea, sunt afectate mai mult judeţele din jumătatea de sud a ţării, care au o capacitate destul de redusă la export. PIB-ul din primul trimestru are o pondere destul de redusă în totalul PIB-ului anual, de circa 20-22%, dar blocarea activităţii economice timp de o săptămână se va vedea şi în aşa-numitele conturi naţionale, pe baza cărora se calculează produsul intern brut. La un PIB anual de 129 miliarde de euro prognozat pentru 2012, PIB-ul unei săptămâni de februarie este de circa 2 miliarde de euro. Pentru jumătate din ţară rezultă un miliard de euro.

"Prognoza PIB pentru acest an va fi revizuită. Influenţele sunt multiple. Se vor vedea în cifrele din primul trimestru. Nu este vorba doar despre agricultură. Este şi impactul din zona euro. Aşteptăm datele privind creşterea economică de anul trecut pentru că este important şi efectul de bază", a spus Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei de Prognoză.

Pe lângă acest efect, va trebui luat în calcul şi minusul creat la veniturile bugetului consolidat (43 miliarde de euro pe an), care înseamnă circa 700 milioane de euro într-o săptămână din februarie. Dacă se vor încasa doar jumătate din veniturile normale pentru această lună, rezultă un minus de 350 milioane de euro la buget, adică 0,2% din PIB.


Zeci de drumuri naţionale erau ieri închise, toată partea de sud-est a ţării fiind blocată. Transportatorii spun că au oprit livrarea de marfă în valoare de sute de milioane de euro.

Din cele 1.947 de trenuri înscrise în graficul de circulaţie pe întreaga reţea de cale ferată, au fost anulate 330 de trenuri, şapte linii de cale ferată fiind în continuare închise, iar pe 11 linii circulaţia feroviară este restricţionată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO