Eveniment

Toată lumea era cu ochii pe Curtea de Conturi, dar cea mai importantă numire a fost făcută la Autoritatea de Audit, care este „braţul armat” al Comisiei Europene în România şi care trebuie să controleze proiectele cu fonduri europene. Vedeţi ce spunea avocatul Dan Vlădescu la ZF Live

Toată lumea era cu ochii pe Curtea de Conturi, dar cea...

Autor: Cristian Hostiuc, Alex Ciutacu

11.10.2017, 19:15 3007

Parlamentul a aprobat, miercuri, două numiri importante la instituţii publice care trebuie să controleze ce fac instituţiile de stat cu banii publici, dar şi cu cei europeni.

Toţi ochii au fost pe schimbarea operată la nivelul poziţiei de preşedinte al Curţii de Conturi, unde Mihai Busuioc, secretar general al guvernului şi un om de încredere al liderului PSD, Liviu Dragnea, a preluat poziţia de preşedinte după expirarea mandatului de 9 ani al lui Nicolae Văcăroiu, fost premier între 1992-1996.

Dragnea l-a pus preşedinte pe Mihai Busuioc, fapt care a atras critici din partea contestatarilor liderului PSD. Contestatarii susţin că Dragnea poate controla de acum înainte administraţia publică şi oamenii de acolo, prin „ameninţarea” controalelor de la Curtea de Conturi.

Salariul de preşedinte al Curţii de Conturi este de 166.356 de lei/an ceea ce reprezintă 13.863 de lei/lună.

O numire mai importantă a fost cea pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit, din cadrul Curţii de Conturi, care este practic „braţul armat” în România al Comisiei Europene în verificarea proiectelor publice finanţate prin fonduri europene.

Avocatul Dan Vlădescu a preluat funcţia de preşedinte al Autorităţii de Audit, înlocuindu-l pe Aron Ioan Popa. În 2013, Vlădescu a fost membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom din partea statului român.

Salariul de preşedinte al Autorităţii de Audit este de 165.180 de lei/an ceea ce reprezintă 13.765 lei/lună.

Unul dintre vicepreşedinţii Autorităţii de Audit este celebrul politician PSD, Ilie Sârbu, socrul fostului premier Victor Ponta.

Parlamentul a aprobat şi un nou vicepreşedinte la Autoritatea de Audit, pe Florin Tunaru, fost vicepreşedinte ANAF şi unul dintre oamenii apropiaţi lui Liviu Dragnea. Acum câteva luni Florin Tunaru a fost dat afară de la ANAF de fostul premier Sorin Grindeanu. Tunaru l-a înlocuit pe Gheorghe Oană, cel care în anii `90 era considerat „tatăl” preţurilor din România, pe când era la Ministerul de Finanţe.

Din 2007, România a atras peste 15 miliarde de euro fonduri europene atât prin autorităţi publice cât şi prin proiecte private. Pe măsură ce trece timpul se descoperă tot mai multe fraude cu fonduri europene ceea ce arată cât de importantă este Autoritatea de Audit.

Vedeţi ce spunea avocatul Dan Vlădescu la ZF Live

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO