Eveniment

Toate casele de marcat vor avea jurnal electronic şi vor fi conectate la ANAF

Marii contribuabili trebuie să se conformeze în 180 de zile, cei mijlocii în 210 zile, iar cei mici în 390 de zile

Marii contribuabili trebuie să se conformeze în 180 de zile, cei mijlocii în 210 zile, iar cei mici în 390 de zile

Autor: Ovidiu Bărbulesccu

24.12.2014, 00:05 3117

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă care obli­gă companiile să utilizeze case de marcat dotate cu jurnal elec­tronic şi conectate la ANAF, dar a renunţat, cel puţin pe mo­ment, la ideea înfiinţării unei baze de date a administraţiei fis­cale cu operaţiunile bancare ale contribuabililor.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Finanţelor anunţa că actualul Cod de procedură fiscală va fi modificat astfel încât comunicarea de către bănci a rulajelor şi soldurilor con­turilor să fie efectuată în mod automat, la anumite perioa­de şi nu doar la cerere, aşa cum este reglementat în prezent.

Ministerul susţinea că o astfel de modificare ar însemna în pri­mul rând posibilitatea reală ca ANAF să-şi construiască o bază de date care să fie valorificată atât în scopul identificării eva­ziunii fiscale (venituri nedeclarate), cât şi în scopul efi­cien­ti­zării activităţii de executare silită (prin poprire).

În acest sens, proiectul redactat de către minister stabilea că instituţiile de credit au obligaţia să transmită lunar, în mod au­tomat, organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Ad­ministrare Fiscală toate rulaje­le şi/sau soldurile con­turilor deschise la acestea.

Ieri însă guvernul a anun­ţat, prin vocea mi­nis­tru­lui Rova­na Plumb, că pre­vederea care era in­clu­să în or­do­nan­ţa de mo­di­fi­ca­re a co­du­lui de pro­ce­du­ră fiscală nu a fost avizată de gu­vern. De asemenea, de­ci­zia de in­tro­ducere a lo­te­riei fiscale a fost amânată.

Ordonanţa prevede însă că fir­mele vor fi obli­ga­te să uti­lizeze case de mar­cat do­tate cu jurnal elec­tronic şi conec­tate la o ba­ză de date a ANAF.

„Este vorba de autori­zarea ca­se­lor de marcat elec­tronice pe grupe de contribuabili şi introducerea în sar­cina utilizatorilor a obligaţiei de a asigura conectarea la dis­tanţă a aparatelor de marcat electronice fiscale în vederea trans­miterii de date fiscale către ANAF“, a precizat pur­tătorul de cuvânt al guvernului, Corneliu Calotă.

Prin urmare, casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hârtie pentru păstrarea istoricului de tranzacţii, ci cu un jur­nal electronic conectat la un server central al autorităţii fis­cale, fiind însă păstrată rola de hârtie pe care va fi tipărit bonul fiscal pentru cumpărători. Marii contribuabili trebuie să se conformeze în 180 de zile, contribuabilii mijlocii în 210 zile, iar micii contribuabili în 390 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO