Eveniment

Toate graficele duc in jos. Industria, comertul si serviciile, in picaj la finele 2008

Toate graficele duc in jos. Industria, comertul si serviciile, in picaj la finele 2008
15.02.2009, 19:11 28

Cifra de afaceri din comert a inregistrat in decembrie o crestere de doar 3% fata de aceeasi luna din 2007, dupa ce, pe parcursul anului trecut, cresterile anualizate au fost si de peste 20%, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In ultima luna a anului trecut, au crescut doar vanzarile de marfuri alimentare si bauturi, cu 7%. Marfurile nealimentare, comertul de autovehicule si serviciile de piata pentru populatie au scazut cu circa 1%, 17%, respectiv 20% fata de ultima luna din 2007.
Decembrie a mentinut astfel nivelul scazut din noiembrie, cand s-a inregistrat o crestere anualizata minima in 2008, de 2,8%. Ultimele doua luni ale anului trecut au fost astfel cu mult sub media cresterilor anualizate ale afacerilor de retail, de peste 14%. Maximul din 2008 a fost in aprilie cand comertul cu amanuntul a avansat cu aproape 27% fata de aprilie 2007.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), considera ca ritmul inregistrat de comert si servicii pe final de an este inca la un nivel acceptabil, dar ca in ianuarie si februarie cifrele vor arata "cu totul altfel".
"O crestere de 3%inca nu este rea. Comportamentul consumatorilor n-a fost in decembrie unul de criza, insa probabil ca din ianuarie cifra va fi cu totul alta. Probabil va reflecta scaderi fata de ianuarie 2008. In ultima luna a anului trecut, magazinele erau inca asaltate de cumparatori, era inca un anumit entuziasm. De la inceputul anului, au aparut semne de paralizie totala", spune Pogonaru.
In intreg anul 2008, comparativ cu 2007, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut cu 13%, dupa ce in 2007 cresterea a fost de 17,6%.
Comertul cu autovehicule, motociclete, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor s-a majorat cu 18,1%, iar comertul de carburanti pentru autovehicule cu 12%. Serviciile de piata pentru populatie au inregistrat un volum al cifrei de afaceri mai scazut cu 0,3%.
Conform datelor publicate de INS in decembrie, in primele noua luni ale anului trecut serviciile au avut o contributie in Produsul Intern Brut (PIB) de peste 50%.
In ultimul trimestru din 2008, serviciile au avut o dinamica pozitiva, insa industria a scazut semnificativ pe final de an. "Nu ma astept la o dinamica PIB negativa pentru ultimul trimestru al anului 2008", a spus Pogonaru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO