Eveniment

Topul celor mai dinamice companii din Moldova

Topul celor mai dinamice companii din Moldova

Laura Serban, proprietara firmei de constructii metalice pentru santiere navale Valvidia Constructing din Galati, a castigat locul I, cu o crestere de 1.216% a cifrei de afaceri in 2008. Proprietara companiei Valdivia Constructing, Laura Serban, 43 de ani, a inceput sa lucreze in santierul naval din Galati dupa ce a terminat liceul. In anul 2002 isi infiinteaza propria companie, iar in 2006 incheie primul contract de prestare servicii pentru un santier naval din Olanda. Vasile Sandu, proprietarul companiei Proinvest Grup din Pascani, specializata in proiectare in constructii, a castigat locul III, cu o crestere de 144% a cifrei de afaceri in 2008. Vasile Sandu, proprietarul companiei Proinvest din Pascani, a declarat ca anul acesta cifra de afaceri va fi in scadere cu 15% din cauza scaderii pretului la otel. “Anul trecut aveam 164 de angajati, dar in 2009 am redus cu 15% personalul”.

26.11.2009, 00:00 536

Compania Valdivia Constructing din Galati, care produceconstructii metalice pe santiere navale, firma Build Corp careactiveaza in productia de beton si prelucrarea otelului si companiade proiectare in constructii Proinvest Grup au fost desemnate ieriprimele trei cele mai performante companii din zona Moldovei decatre Ziarul Financiar si Enterprise Investors. "Faceam facultateade mecanica la distanta si in acelasi timp lucram. Insa in douaore, reuseam sa termin ce aveam de facut in opt ore iar dupa aceeama apucam de invatat pentru a ma inscrie la facultatea depsihologie. Din cauza unui coleg invidios, am fost chemata de sefulolandez pentru a da explicatii. In final, el mi-a spus ca daca suntasa desteapta imi va da un proiect in Olanda", a spus proprietaracompaniei Valdivia Constructing, Laura Serban, 43 de ani ieri, laseminarul regional "Solutiile castigatoare pe timp de criza"desfasurat ieri la Iasi. Ea a spus ca a inceput sa lucreze insantierul naval din Galati dupa ce a terminat liceul. In anul 2002isi infiinteaza propria companie, iar in 2006 incheie primulcontract de prestare servicii pentru un santier naval dinOlanda.

ZF si Enterprise Investors au premiat cele mai performantecompanii din zona Moldovei, pe prima pozitie situandu-se firmaValdivia Constructing din Galati, care a inregistrat in intervalul2006-2008 o crestere medie anuala a cifrei de afaceri de 1216%,pana la circa 11 milioane de euro anul trecut din fabricarea deconstructii metalice pe santiere navale. Compania pe care o conduceare 262 de angajati.

"Anul acesta au intarziat platile si cu sase luni. Am primit deasemenea mai putine contracte insa cu o valoare mai mare, asa ca numa astept la o scadere a cifrei de afaceri", a spus Laura Serban,care detine si o licenta in psihologie. Ea spune ca este maiimportanta stabilitatea emotionala a angajatului in fata niveluluiridicat de specializare. "Un angajat foarte specializat va alegeintodeauna intre variantele a sau b, in timp ce unul mai putinspecializat si mai echilibrat emotional va inventa varianta".

Pe locul doi s-a aflat compania Build Corp, care activeaza inproductia de prefabricate, beton si prelucrarea otelului si care ainregistrat o crestere medie a cifrei de afaceri de 153,7% inultimii trei ani, pana la 485 mil. lei (131 mil. euro).Reprezentantii companiei nu au fost prezenti la evenimentul ZF.Locul trei a revenit companiei de proiectare in constructiiProinvest Grup, cu o crestere de circa 144% a afacerilor, pana la40 de mil. lei (11 mil. euro).

Vasile Sandu, proprietarul companiei Proinvest din Pascani, adeclarat ca anul acesta cifra de afaceri va fi in scadere cu 15%din cauza scaderii pretului la otel. "Anul trecut aveam 164 deangajati, dar in 2009 am redus cu 15% personalul".

Cresterea cifrei de afaceri in ultimii trei ani a reprezentatprincipalul criteriu in stabilirea topului, in care puteau intrafirme ce nu fac parte din grupuri internationale, cu o cifra deafaceri de peste 40 mil. lei anul trecut (10,8 mil. euro), care auinregistrat profit si au avut peste 30 de angajati in 2008.

Anul acesta este primul in care firmele ce au intrat in topulprimelor trei companii performante din zona Moldovei vor inregistrao scadere a cifrei de afaceri.

"Criza a devenit foarte pregnanta anul acesta si probabil nu vomvedea o schimbare in bine nici anul viitor. Si piata de privateequity a fost influentata anul acesta, cand am asistat la maiputine tranzactii fata de anul anterior si aproape la niciotranzactie de tip leverage by out (cumparari de companii finantateprin imprumuturi - n.r.). Mai mult, multiplii de achizitii auscazut, spre disperarea antreprenorilor", a spus Cristian Nacu,partener la compania Enterprise Investors, care a mai adaugat cafondurile de tip private-equity raman una din putinele forme definantare in aceasta perioada. El mentioneaza ca firma are banidisponibili, dar se uita doar la companiile care au perspectiva decrestere, la performerii din orice domeniu.

Din cauza conditiilor din piata anul acesta au crescut sisolicitarile pentru recuperarea de creante.

"Gradul de recuperare al creantelor a scazut de la o medie de50-55% anul trecut la 30% anul acesta pe segmentul business tobusiness, acesta variind in functie de tipul creantei si vechimeaacesteia", a declarat Isabela Iacob, director general al KrukInternational, subsidiara locala a grupului polonez de recuperare acreantelor Kruk.

Valoarea creantelor procesate anul acesta va ajunge la 500 mil.lei (116 mil. euro), fata de situatia de anul trecut cand aceastavaloarea era la putin peste jumatate, apreciaza Iacob.

"Clientii cei mai importanti ai companiei de recuperare creantesunt bancile din Romania. Anul acesta am trimis 1,3 milioane denotificari de plata debitorilor si 2,3 milioane de apeluritelefonice", precizeaza ea.

Vasile Armenean, proprietarul producatorului de inghetata BettyIce, spune ca lucreaza cu peste 20.000 de clienti magazine pentru aevita o expunere foarte mare pe un singur client. "Nu dam datoriipeste datorii unui client. Daca acesta nu isi achita o comanda, adoua livrare nu va mai exista, chiar cu riscul de-a pierde acestclient", a spus el, adaugand ca datorita acestei politici sanatoasecompania nu a avut probleme mari in perioada de criza.

Cu toate acesta, compania are de recuperat peste 30.000 de lei(7.000 de euro) de la reteaua de magazine Pic, care a cerutintrarea in insolventa anul acesta, si aproape 40.000 de lei (9.300euro) de la reteaua de supermarketuri Spar, care se confrunta inaceasta perioada cu mari probleme. "Sansele sunt nule sa mairecuperam aceste creante, pe care le-am trecut deja la pierderi. In15 ani nu am recuperat nicio creanta, desi am castigat procesele ininstanta. Compania producatoare de inghetata asteapta o crestere acifrei de afaceri cu peste 20% anul acesta

"Chiar daca aveam crestere zero, eram foarte multumit, practictot ce a venit peste zero a fost rezultatul unei strategii aplicatade-a lungul vremii. Nu am amestecat niciodata banii firmei cu baniide la banci sau de la clienti, de aceea avem acum lichiditati. Credca acest lucru reprezinta cea mai mare problema a societatilor careau intrat in faliment", a spus propeitarul Betty Ice.

Stan Tirnoveanu, avocat asociat al Zamfirescu Racoti Predoiu,apreciaza ca dintre firmele debitoare care initiaza singure cerereade deschidere a procedurii de insolventa, doar 5% reusesc sa sereorganizeze. "Cu toate acestea trebuie inteles faptul ca procedurade insolventa este in avantajul creditorului, atunci cand esteinitiata de debitor", a spus el.

Pentru optimizarea costurilor cele mai multe firme apeleaza laconcedieri, insa aceasta nu este cea mai buna solutieintotdeaua.

Raluca Parvu, senior consultant al companiei de consultanta inmanagement si resurse umane BPI Romania, a spus ca un proiect dedisponibilizare presupune mai multe riscuri si poate afecta chiarreputatia unei firme. "Este important ca salariatii sa stie de cese afla pe lista neagra. Multe companii nu discuta subiectulconcedierilor in cadrul firmei. Disponibilizarile creeaza opresiune crescuta pe echipa existenta, este un lucru emotionalfoarte dificil, in conditiile in care un roman isi gaseste un altloc de munca in 10 luni in medie", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO