Eveniment

Cel mai bine platit bucurestean a castigat anul trecut 48.000 de euro pe luna. Cititi aici topul celor mai mari salarii oficiale din Bucuresti. Cum comentati?

Cel mai bine platit bucurestean a castigat anul trecut 48.000 de euro pe luna. Cititi aici topul celor mai mari salarii oficiale din Bucuresti. Cum comentati?

FOTO: Shutterstock

14.04.2010, 00:00 3902

Cel mai bine platit bucurestean a castigat anul trecut aproape48.000 de euro pe luna si lucreaza in consultanta, acest venitsalarial net record fiind inregistrat in sectorul 2, potrivitdatelor furnizate ZF de Directia Generala a Finantelor PubliceBucuresti (DGFPB).

Castigul sau lunar reprezinta circa 137 de salarii medii netelunare pe economie la nivelul inregistrat anul trecut.

Per ansamblul economiei, salariul mediu net a ajuns in decembrie2009 la 1.477 lei (350 de euro), in scadere cu 0,8% fata dedecembrie 2008.

Clasamentul celor mai mari venituri din 2009 din Capitala acontinuat sa fie dominat de angajatii din consultanta. Astfel, pelocul doi in clasamentul castigurilor se situeaza o persoana dinaceeasi breasla care a declarat la Fisc un venit net de circa33.375 de euro pe luna.

Si in 2007 si 2008 primele doua locuri in topul castigurilor dinBucuresti au fost ocupate de executivi care activeaza inconsultanta.

Anul trecut, comertul cu combustibili a adus unui bucuresteandin sectorul 4 un venit de 26.352 de euro, domeniu nou intrat intop 5.

Locul patru in clasamentul pe 2009 i-a revenit unui contribuabilcare a prestat servicii in afaceri. Venitul net lunar raportat inacest caz a fost de 24.469 euro.

Topul 5 al celor mai mari venituri este incheiat de un angajatdin domeniul lucrarilor de instalatii electrice, cu un castig netde 20.715 euro. In contextul crizei, cel mai mare venit net obtinutdin salarii anul trecut in Capitala reprezinta circa jumatate dinsuma record raportata pentru 2008, ca urmare a reduceriibonusurilor si a scaderii performantei financiare a afacerilor.

"Este fireasca scaderea, avand in vedere reducerea cifrelor deafaceri si a profiturilor, mai ales ca este vorba de consultanta.In general pentru un post de top management pachetul salarial estestrict legat de performanta companiei", a comentat Oana Datki,country manager ConsulTeam.

Ea apreciaza ca in acest an castigurile vor fi comparabile cucele din 2009, evolutia urmand sa fie diferita de la companie lacompanie, fiind greu de crezut ca se va ajunge prea curand lanivelurile veniturilor din 2008.

Cresterile salariale accelerate de pana in 2008 au dus in unelecazuri castigurile executivilor romani peste cele ale omologilordin regiune, fiind impulsionate de nevoile companiilor decompetente manageriale, de deficitul de oameni din piata si deexpansiunea businessurilor.

Valoarea totala a castigurilor lunare obtinute de persoanele dintop 5 s-a ridicat la 152.885 euro, la jumatate fata de 272.500 euroin 2008. La nivel national cel mai bine platit roman a castigat in2008 4,86 mil. lei (1,3 mil. euro) din telecomunicatii prin retelecu cablu, domeniu nou intrat in top 10 al celor mai banoasesectoare.

Veniturile salariale din cateva industrii au sfidat criza si aucrescut puternic in decembrie 2009, desi in ultima jumatate de ananalistii, companiile si autoritatile au afisat un sentiment foartepesimist cu privire la evolutia economiei.

Cel mai puternic au crescut in luna decembrie a anului trecutveniturile angajatilor din silvicultura, care s-au apreciat cu 41%,fata de noiembrie, pana la un castig salarial mediu net de 1.603lei.

Pe locurile urmatoare in topul cresterilor de venituri s-auaflat angajatii din farma si telecomunicatii (+33%), cei dinasigurari (+22%) si cei din banci (+20%).

In decembrie se acorda in mod traditional prime de sarbatori, al13-lea salariu si anumite bonusuri, insa cresterile din decembrie2009 au fost surprinzatoare in conditiile in care majoritateacompaniilor au acuzat scaderea vanzarilor si probleme mari de cashanul trecut.

Mai mult decat atat, mediul privat si-a ajustat puternicefectivele de personal, disponibilizand zeci de mii de oameni sianuntand ca ingheata sau chiar reduce salariile.

Bancherii au fost in 2009 cel mai bine platiti salariati dineconomie, cu un castig lunar net de 4.111 lei (980 de euro), intimp ce in hoteluri si restaurante s-au inregistrat cele mai micisalarii - 810 lei (192 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO