Eveniment

Topul celor mai profitabile companii din România

Topul celor mai profitabile companii din România

Autor: Ioana David

24.08.2010, 23:59 567

Chiar şi firme din domenii precum bunurile de larg consum sauauto, unde scă­derea consumului a fost evidentă, au rămas peprofit, însă câştigurile lor au fost afectate de contextul generalnefavorabil.

Cumulat, primele 300 de companii din punctul de vedere alprofitului au câştigat 40 mld. lei (9,5 mld. euro), mai multcomparativ cu 2008, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de laRegistrul Comerţului.

Câştigătorii crizei din punctul de vedere al profitului pot ficonsiderate firmele din construcţii, Spedition UMB şi Romstrade,controlate de Dorinel Umbrărescu, respectiv Nelu Iordache,consideraţi regii asfaltului, care au reuşit să-şi creascărezultatele într-un an în care domeniul în care activează s-aprăbuşit. Profituri de invidiat, de peste 200 mil. lei, au avut şifirme precum RCS & RDS (telecom) a lui Zoltan Teszari sauFondul Proprietatea.

"Nu cred că vreun sector îşi va putea prezerva marjele de profit dela debutul crizei, presiunile datorate scăderii consumului fiindatotcuprinzătoare. Numai sectoarele monopoliste sau cele protejatemascat de reglementatori îşi vor putea conserva profitabilitatea",este de părere Doru Lionăchescu, partener principal al casei deconsultanţă Capital Partners.
"Surpriza" a reprezentat-o faptul că o singură bancă, BRD, a reuşitsă intre în clasamentul primelor zece instituţii în funcţie deprofit, iar analiştii sunt de părere că marjele în sistemul bancarvor continua să se erodeze. La nivelul întregului sistem bancartendinţa a fost de scădere puternică a profitului, multe dintreinstituţii intrând chiar pe pierderi pe fondul provizioanele pecare le-au făcut pentru clienţii care nu-şi mai ramburseazăcreditele. "Pro­fita­­bilita­tea nejustificată obţi­nută de bănciîn 2008-2009 s-a datorat practic vo­latilităţii cursu­lui deschimb, mediului de dobânzi înalte, stimulat de banca centrală, şiapetitului ne­săţios al bugetului de stat. Această conjuncturăteribilă pentru economie, dar foarte profitabilă pentru bănci, nucred că se va mai repeta curând", a spus Lionăchescu.
Chiar şi în condiţiile unor câştiguri în scădere, consultantul estede părere că băncile "nu prea au fost afectate de criză" dacă seţine seama la cât de puţin s-a restructurat sistemul bancar.

Citiţi topul integral al celor mai profitabile 300de companii din România în ediţia tipărită demiercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO