Eveniment

Topul datornicilor la buget în 2012. Restanţele au ajuns la 3,3 mld. euro. Şapte din zece companii datornice sunt de stat

Topul datornicilor la buget în 2012. Restanţele au...

Autor: Claudia Medrega

13.03.2013, 00:06 5947

Cei mai mari 10 datornici la bugetul general consolidat, dintre care şapte sunt companii de stat, aveau la sfârşitul anului 2012 restanţe de 14,5 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), reprezentând taxe, impozite şi contribuţii la bugetele de stat, pensii, şomaj şi sănătate, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

La polul opus, primii zece contribuabili la buget au plătit anul trecut o sumă dublă, de 29,6 mld. lei (6,7 mld. euro), adică 15% din veniturile totale ale bugetului general consolidat.

Compania Naţională a Huilei (CNH) s-a menţinut în fruntea datornicilor, cu restanţe de 4,7 mld. lei, reprezentând aproximativ o treime din datoriile totale ale celor zece firme din top. Datoriile companiilor de stat faţă de buget au crescut constant de la an la an, majoritatea firmelor fiind pe pierdere. "Gigantul" CNH a raportat în 2011 pierderi de 417 mil. lei, înregistrând un raport de peste 90% între pierderi şi cifra de afaceri.

CFR S.A., compania care se ocupă cu administrarea şi întreţinerea infrastructurii feroviare publice, s-a clasat pe locul doi în topul datornicilor din 2012, cu restanţe de 3,6 mld. lei. CFR S.A. a fost alături de CFR Marfă şi Compania Naţională a Huilei şi în topul pierderilor, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

În clasamentul din 2012 al firmelor cu restanţe la buget, după CNH şi CFR al treilea mare datornic este compania de tutun Galaxy Tobacco (fosta Societate Naţională Tutunul Românesc), care figurează cu restanţe la buget de 1,6 mld. lei. Nici această companie nu a raportat profit. Dimpotrivă, pe 2011 a cumulat pierderi de 11,6 mil. lei.

Societatea pentru Închiderea-Conservarea Minelor a ocupat poziţia a patra în clasamentul datornicilor, cu restanţe de 1 mld. lei, fiind urmată de Carom Oneşti, singurul producător de cauciuc sintetic din România, cu o valoare apropiată a datoriilor la buget.

CFR Marfă, plasată pe locul şase în topul datornicilor, s-a aflat şi pe lista companiilor de stat pentru care guvernul a recrutat manageri din mediu privat.

Totodată, pentru a eficientiza activitatea companiei autorităţile române şi-au asumat semnarea contractului de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lui mai. Ministerul Transporturilor a atribuit recent contractul pentru servicii de consultanţă în cadrul procesului de privatizare CFR Marfă pentru suma de 2,5 mil.lei.

UCM Reşiţa, specializată în producţia de motoare şi turbine, avea la finele anului trecut restanţe la buget de 0,5 mld. lei, ocupând locul şapte în top. După un scandal privind restituirea ilegală de TVA în care a fost implicată în 2010, compania a intrat la finele anului 2011 în insolvenţă. Între 2009 şi 2011 UCM a raportat pierderi cumulate de 528,4 mil. lei, mai mult decât cifra de afaceri însumată din aceeaşi perioadă, de 412 mil. lei.

Locurile opt şi nouă în clasamentul datornicilor din 2012 au fost ocupate de Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin (435 mil. lei) şi Societatea Naţională a Cărbunelui (420 mil. lei).

Pe ultima poziţie în top 10 al celor mai mari datornici la buget din 2012 figurează Tractorul Braşov, cu restanţe de circa 400 mil. lei (100 mil. euro). Producătorul de tractoare a intrat în faliment în anul 2007. Cel mai important activ al platformei industriale, terenul, a fost vândut iniţial cu 77 mil. euro. Ulterior, grupul francez Auchan, a cumpărat pentru circa 25 mil. euro platforma de 100 de hectare de la Tractorul Braşov.

Guvernul promite de trei ani Fondului Monetar Internaţional că va vinde pe bursă pachete minoritare de acţiuni la principalele companii de stat din sectorul energetic, la care deţine participaţii, şi că va privatiza pachetele majoritare de acţiuni la companiile de stat cu probleme, precum Oltchim sau CFR Marfă, dar până acum nu a încasat niciun leu din privatizări. Pe hârtie, 2012 ar fi trebuit să fie anul celor mai mari privatizări din ultimii zece ani.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că este nevoie de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin Acordul cu FMI şi Comisia Europeană privind introducerea managementului privat şi privatizarea companiilor de stat, susţinând că este necesară o economie competitivă care depinde în primul rând de companiile de stat. "Dacă nu înţelegem că rentabilizarea este cheia, ne pregătim de pe acum pentru un eşec", a afirmat Băsescu.

Ultimii ani au fost dificili pentru economia românească, iar o serie de firme nu au reuşit încă să-şi adapteze activitatea astfel încât să genereze profit. Pentru companiile de stat cu pierderi care reprezintă procente importante din cifra de afaceri, precum R.A.D.E.T., CFR, CFR Marfă sau CNH, trebuie găsite soluţii astfel încât aceste firme să nu mai reprezinte o povară pentru buget.

Gradul de colectare a veniturilor bugetare nu s-a îmbunătăţit în ultimii ani, continuând să rămână în jurul a 33% din PIB, sub media europeană de 40% din PIB.

În timpul crizei comportamentul de plată s-a deteriorat, arieratele companiilor publice şi private din România ajungând la aproape 20% din PIB. La companiile de stat ponderea a oscilat în jurul a 5% din PIB.

Companiile de stat au avut în 2011 arierate reprezentând un sfert din totalul arieratelor din economie şi au contribuit cu doar 7% la valoarea adăugată din economie, potrivit datelor centralizate de Consiliul Fiscal. Analizând structura arieratelor companiilor private, se observă că un sfert din restanţe sunt la buget, aproape 70% sunt datorii către furnizori şi circa 8% sunt restanţe la bănci. În ceea ce priveşte companiile de stat, două treimi din arierate sunt la buget, aproximativ 33% la furnizori şi doar 1% la bănci. În timp ce în cazul companiilor private arieratele sunt sub 10% din cifra de afaceri, arieratele companiilor de stat s-au majorat în ultimii doi ani ajungând la aproape jumătate din cifra de afaceri generată.

În clasamentul celor mai mari plătitori de taxe şi impozite la buget au intrat în 2012 cinci companii din domeniul petrolier, trei filiale de producători internaţionali de ţigarete, iar împreună cu BNR şi Romgaz - singurele entităţi româneşti din top. OMV Petrom, controlată de austrieci, s-a detaşat în clasamentul contribuabililor la buget, cu peste 8 mld. lei virate în 2012. Pe poziţiile următoare s-au plasat producătorul de ţigări British American Tobacco (BAT) - cu 5,6 mld. lei, şi Rompetrol Rafinare (care operează rafinăria Petromidia) - cu circa 4,6 mld. lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO