Eveniment

Top 100 al celor mai importanti investitori straini in 2008

Topul investitorilor straini in 2008
08.02.2009, 19:46 465

Descarcati Tabelul cu Topul celor mai importanti 100 de investitori straini pe 2008

Companiile straine au adus anul trecut la capitalul firmelor pe care le detin in Romania aproape patru miliarde de euro, valoare cu 62,5% mai mare decat cea inregistrata in 2007, arata datele publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Majorarile de capital de peste 5 mil. euro au insumat 2,9 mld. euro, aproape 20% din acestea fiind realizate in sectorul financiar bancar (banci, asigurari si institutii financiare nebancare), potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor ONRC. Cele mai importante majorari din domeniu in 2008 au fost cele operate de Credit Europe (99,8 mil. euro) si Intesa Sanpaolo (69,2 mil. euro).

Pozitia a doua in clasamentul domeniilor in care strainii au facut investitii majore este ocupata de sectorul energiei (cu peste 429 mil. euro), unde E.ON Gaz Romania conduce cu un aport de capital de peste 300 mil. euro. Topul domeniilor cu investitii straine mari este completat de telecom (318 mil. euro) si cel mobiliar (peste 263 mil. euro). In telecom doar doua companii au primit injectii de capital de la fimele-mama: Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, care a primit de la actionarul sau majoritar peste 228 mil. euro, si Cosmote, cu aproape 90 mil. euro.

Datele ONRC arata ca investitorii straini au continuat sa aloce fonduri la capitalul filialelor locale si in luna decembrie, in ciuda conditiilor economice nefavorabile, dar valoarea acestora a fost mai redusa decat in aceeasi luna din 2007. Astfel, in ultima luna a anului trecut investitiile strainilor in firmele locale au fost de 332 mil. euro, fata de 349 mil. euro in aceeasi luna din 2007. Topul firmelor dupa valoarea majorarilor de capital din decembrie este condus de E.ON Romania, cu un aport de capital de 72,3 mil. euro de la actionarul majoritar din Germania.

Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Ministerul Finantelor a anuntat la finele saptamanii trecute ca investitiile straine au scazut semnificativ in ultima parte a anului trecut, de la 963 mil. euro in octombrie la 400 mil. euro in decembrie, din cauza reducerii increderii investitorilor in perspectivele economiei romanesti. In conditiile in care BNR a anuntat investitii straine directe de 8,645 mld. euro in primele 11 luni ale anului trecut, rezulta ca anul trecut Romania a atras investitii de peste 9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO