Eveniment

Topul judeţelor după încasările din TVA

Topul judeţelor după încasările din TVA

Topul judeţelor după încasările din TVA

19.08.2010, 23:55 216

Bugetul încasează cele mai mari sume din TVA din Bucureşti, întimp ce judeţele Călăraşi şi Teleorman virează cei mai puţini bani,conform datelor de la Fisc aferente primului semestru.

În primele şase luni au ajuns 7,7 mld. lei la buget de la mariicontribuabili, majoritatea din Bucureşti, reprezentând încasărinete din TVA, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală la solicitarea ZF.

Suma reprezintă aproape jumătate din încasările totale din TVAla nivelul bugetului general consolidat, care au totalizat înprimul semestru 16,4 mld. lei.

La categoria mari contribuabili intră circa 2.000 de companii,care au o cifră de afaceri de peste 70 mil. lei (16,5 mil.euro).

TVA reprezintă principala sursă de finanţare a bugetului de statşi a doua resursă la nivelul bugetului consolidat, dupăcontribuţiile sociale.

În căutarea unor surse suplimentare la buget, Finanţele aumajorat în acest an TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, mizândpe un plus de 1,4 mld. de lei.

Municipiul Bucureşti se plasează pe poziţia a doua în topulîncasărilor din TVA, cu 3,1 mld. lei virate la buget. Cumulate,plăţile de la companiile din categoria mari contribuabili şi celeaferente strict municipiului Bucureşti reprezintă aproape 70% dinîncasările bugetare totale din TVA.

Pe locul al treilea în clasamentul primelor zece judeţe cu celemai mari încasări nete din TVA figurează Constanţa, cu 828,6 mil.lei, urmată de Ilfov, cu 604,5 mil. lei.

Comparând primele şase luni din acest an cu primul semestru din2009 apare o schimbare de locuri în top între judeţele Timiş şiPrahova, plasate în 2010 pe locurile cinci şi şase. Totodată, Iaşia ieşit din top, de pe locul zece, cedând locul judeţuluiArgeş.

La nivel judeţean există încasări din TVA, dar se solicită şianumite restituiri. Încasările nete din TVA reprezintă sumele pecare le încasează bugetul efectiv.

La nivelul datelor pot să existe însă unele discrepanţe însensul că există judeţe în cadrul cărora câţiva agenţi economicisunt încadraţi la marii contribuabili - plata TVA se realizeazădirect la marii contribuabili, iar rambursarea o solicită de ladirecţia finanţelor publice din judeţul în care funcţionează.Discre pan ţele de dezvoltare economică la nivel regional se văd şila nivelul sumelor colectate din TVA. Exceptând Bucureştiul,dezvoltarea la nivel regional a urmat o di rec ţie vest-est,proximitatea pieţelor vestice acţionând ca factor de difuzare acreş terii, în timp ce zonele subdezvoltate au fost concentrate înnord-est şi în sud. Zonele de vest şi cea de centru ale ţării aufost avantajate de poziţia lor mai apropiată de pieţele vestice şide dependenţa lor mai redusă de sectorul primar, beneficiind maimult de investiţii străine directe. Pe ultimele locuri în topuljudeţelor cu cele mai mici încasări nete din TVA se plaseazăCaraş-Severin (16,4 mil. lei), Teleorman (13,6 mil. lei) şiCălăraşi (-2,2 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO