Eveniment

Topul programelor de MBA oferite pe piaţa românească de educaţie în business

Topul programelor de MBA oferite pe piaţa românească de educaţie în business

Autor: Adelina Mihai, Alina Pahoncia

17.04.2011, 23:50 1531

A patra ediţie a Top MBA - singurul clasament de acest tip dinRomânia - centralizează opiniile absolvenţilor din ultima serie afiecărei şcoli de afaceri şi ierarhizează şcolile în funcţie degradul de satisfacţie al absol­venţilor faţă de programul pe carel-au terminat.

Cel mai bine cotat program de MBA în acest an este cel oferitde americanii de la Tiffin University la Universitatea Bucureşti,urmaţi îndeaproape de programul de EMBA al ASEBUSS şi de austrieciide la WU Executive Academy. EMBA înseamnă Executive MBA, adică unprogram care presupune mai multă experienţă anterioară înmanagement.

Dintre cei 322 de absolvenţi de anul trecut ai programelorlocale de MBA şi EMBA, 290 au răspuns la chestionarul online al ZFşi au evaluat programele absolvite, ceea ce reprezintă o rată derăs­puns de peste 90%. Absolvenţii au completat online unchestionar cu 22 în­tre­bări, dintre care 13 au fost luate înconsiderare pentru realizarea clasamentului final. Aproape 4.000 demanageri români au urmat cursurile unui program de MBA oferit pepiaţa locală. În piaţă există doctori sau ingineri care au urmatcursurile unui program de MBA pentru a învăţa să devină managerimai buni. Cei care se înscriu la aceste cursuri plătesc mii sauchiar zeci de mii de euro pentru a-şi dezvolta abilităţile deleadership şi pentru a găsi o formulă teoretică cu ajutorul căreiasă-şi structureze ceea ce au învăţat din experienţa practică. Însănu numai acestea sunt motivele pentru care executivii merg laMBA.

Radu Lucianu, 42 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţiconsultanţi imobiliari de pe piaţă, care a condus până în urmă cucâteva săptămâni operaţiunile din România ale CB Richard Ellis,este unul dintre puţinii executivi de top care au decis lasfârşitul lui 2009 să urmeze un program de Executive MBA. Care afost motivaţia sa? "Am simţit nevoia de a mă deschide cătreexperienţa altora. Aveam nevoie de informaţie din afacerileglobale, voiam să înţeleg cum reuşesc sau nu alţii, de ce seîntâmplă anumite lucruri pe care eu le-aş fi făcut altfel. Am avutsentimentul că am stat prea mult timp închis în casă şi că trebuiesă ies la aer proaspăt. Am vrut să înţeleg şi lumea corporatistă curaţionamentele ei, eu pro­venind şi fiind format într-un mediuantreprenorial local", a spus el.

La nivel internaţional, topurile programelor de MBA şi EMBArealizate de publicaţii prestigioase precum Financial Times sau TheEconomist sunt foarte urmărite de către managerii care vor să seînscrie la un program de educaţie executivă, adesea fiind uncriteriu de selecţie în rândul şcolilor de afaceri.

Absolvenţii din ultima serie a fiecărei şcoli de afacericare a participat la Top MBA au dat calificative programelorabsolvite în funcţie de următoarele criterii: networking,aplicabilitate la job, calitatea predării, calitatea cursurilor,experienţa profesorilor, dezvoltarea abilităţilor de management şia abilităţilor personale şi componenta internaţională. De asemenea,absolvenţii au declarat în chestionar dacă şi-au schimbat jobul întimpul sau după absolvire, dacă au fost promovaţi sau dacă aupornit un business propriu. Nivelul salarial mediu al absolvenţilordupă MBA a fost, de asemenea, luat în considerare. Al 13-leacriteriu luat în considerare a fost poziţia obţinută anultrecut.

Studiul s-a desfăşurat online, în intervalul 15 - 31 martie2011.

Până în prezent, aproape 4.000 de manageri au absolvit programede MBA sau Executive MBA în România. Numărul absolvenţilor de MBA ascăzut anul trecut cu aproximativ 15%, în condiţiile în carecompaniile şi-au alocat mult mai atent bugetele de formare, subpresiunea contextului economic dificil. Salariul mediu alabsolvenţilor de EMBA şi MBA de anul trecut este de 2.600 de euro.Absolvenţii de EMBA au salarii medii de aproximativ 3.200 de euro,cu aproape 1.000 de euro mai mult decât absolvenţii de MBA.

Pe piaţa locală activează 14 şcoli de business ce oferă 15programe destinate celor care doresc să "şi "mbunătăţeascăabilităţile de management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO