Eveniment

Topul salariilor: Bucureşti şi Sibiu, oraşele cu cel mai bine plătiţi angajaţi

Topul salariilor pe judeţe: Bucureşti şi Sibiu, oraşele cu cel mai bine plătiţi angajaţi

Topul salariilor pe judeţe: Bucureşti şi Sibiu, oraşele cu cel mai bine plătiţi angajaţi

Autor: Adelina Mihai

16.08.2011, 00:05 13590

La polul opus se află Călăraşi, unde salariul mediu net a fost de 233 de euro în 2010, mai mic cu aproape o treime decât salariul mediu net pe economie, care a fost anul trecut de 334 de euro. Informaţiile au fost publicate într-o broşură emisă de Guvern pentru atragerea investitorilor străini.

"Este firesc ca în Bucureşti să fie cele mai mari salarii, pentru că întotdeauna salariile au fost mai mari cu o treime în Capitală decât în restul ţării. Totuşi, în timp, aceste diferenţe s-au mai estompat, astfel încât în prezent dife­ren­ţe­le salariale sunt de 20% în Bucureşti faţă de restul judeţelor şi de 10% comparativ cu oraşele mari", spune Oana Datki, country manager al firmei Consulteam, partenerul pe piaţa locală a gigantului cu activităţi în resurse umane Mercer, care realizează anual un studiu salarial pe piaţa locală.

Primii zece angajatori români care au sediul social înregistrat în Bucureşti - companii precum Poşta Română, Romtelecom, BCR, OMV Petrom sau Kaufland - aveau împreună la finele lui 2009 peste 166.000 de salariaţi, cu mult peste efectivul total de salariaţi pe care îl are un oraş precum Suceava, unde există aproximativ 100.000 de salariaţi.

În Bucureşti salariul mediu net a fost anul trecut de 462 de euro, deşi în acest municipiu se înregistrează cel mai mare PIB per capita, de 14.289 de euro, de peste două ori mai mare decât PIB-ul per capita înregistrat în Sibiu, care a fost de 6.412 euro în 2009, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Prognoză.

La nivel european însă, media PIB/capita este mult mai mare, de 24.500 de euro, şi de aceea se explică de ce în ţări precum Ungaria salariul mediu net depăşeste 700 de euro pe lună.

După Călăraşi, judeţele cu cele mai mici salarii sunt cele din regiunea Moldovei, unde străinii au evitat să investească din cauza infrastructurii, care nu le permite accesul rapid către punctele de desfacere din Vest. Şi numărul de salariaţi este mai mic în Moldova decât în alte oraşe, aceasta fiind regiunea în care sunt şi cele mai puţine firme prezente în topul celor mai mari angajatori - Dedeman (Bacău) sau Ambient (Sibiu). Deşi salariile din provincie nu se pot compara decât punctual cu cele din Capitală, o siguranţă mai mare a locurilor de muncă se poate regăsi în oraşe precum Cluj sau Timişoara, unde sunt angajatori ca Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Fujikura Automotive, Continental Automotive sau Alcatel-Lucent.

Totodată, investiţiile în domeniul industrial din provincie - ArcelorMittal Galaţi, Automobile Dacia sau Johnson Controls (jud. Argeş) - au făcut ca mii de români să se specializeze în acest domeniu pentru a putea lucra în cadrul unei companii din oraşul natal sau chiar să se relocheze în interes de serviciu în aceste zone ale ţării.

Printre companiile care fac în prezent angajări în Bucureşti se numără Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Oracle, H&M, Computer Generated Solutions, în timp ce în Cluj se caută angajaţi care să lucreze pentru companiile Genpact, Samsung sau Emerson. Timişoara rămâne un oraş atractiv pentru investitori precum Wipro sau Continental Automotive, care sunt printre cei mai cunoscuţi angajatori din regiune.

În oraşele din regiunea Moldovei, salariile rămân printre cele mai mici din economie deoarece investitorii străini au evitat să facă afaceri în aceste zone pentru că nu au deschidere spre Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO