Eveniment

Topul salariilor executivilor din companiile de productie

01.04.2010, 23:25 2118

Sefii de fabrica sunt executivii cel mai bine remunerati incompaniile care activeaza in zona de productie, cu salarii lunarebrute care ajung, in medie, la 5.750 de euro, potrivit studiuluiAIMS Human Capital Romania care a analizat peste 76.000 de angajatidin companii care opereaza unitati de productie in nordul, vestulsi centrul tarii. In general, functia de director de fabrica esteasimilata celei de manager general al companiei.
Pe locul doi in topul castigurilor se afla executivii care ocupapozitii de director financiar in fabrici, cu un salariu mediu lunarde 2.910 euro brut, urmati de directorii de productie, careincaseaza lunar salarii brute de 2.500 de euro.
Executivii de top din zona productie au fost primii si la cresterisalariale anul trecut. Astfel, cele mai mari cresteri salariale -de 15% - au fost inregistrate la nivelul pozitiilor de directorgeneral (director de fabrica) si a celorlalti directori din primalinie de management. Specialistii cu studii superioare simuncitorii au avut cele mai mici cresteri, de 6%. Avansul mareinregistrat la nivelul salariilor executivilor se explica si prinfaptul ca studiul salarial a inclus in acest an mai multe companiidecat in 2009 (98 fata de 75), ceea ce a insemnat intrarea unorfirme mari in analiza, unde si nivelul salarial este mairidicat.
"Comparativ cu 2008, anul de rasfat maxim pentru angajatii romani,cand s-au inregistrat cresteri de salarii de 15 - 25%, in perioadaurmatoare cresterile s-au redus dramatic. Industria automotive afost printre cele mai afectate, cresterea medie constatata dupaanaliza salariilor din cele 49 de companii ce au reprezentataceasta industrie in 2010 fiind de 7% (cu 11% la directori si 5% laspecialisti si muncitorii din productie)", explica GynellaParfenie, senior consultant in cadrul AIMS Human Capital sicoordonator al studiului salarial.
Peste 90% din cele aproape 100 de companii de productie suntmultinationale cu unitati productive in Romania. Jumatate dintrecompaniile participante sunt din automotive, celelalte proveninddin industrii precum electrica si electronica, industrie grea,chimica si mase plastice sau industria lemnului si a mobilei.
La nivel de departamente, cele mai mari cresteri salariale de anultrecut s-au inregistrat la nivelul departamentului de logistica sicalitate (+12), iar cele mai mici in cadrul departamentuluifinanciar, unde avansul a fost de doar 1%.
Doua treimi din companiile participante la studiu asigura intr-unfel sau altul transportul angajatilor. Managerii de top companiiprimesc masini de serviciu, cel mai adesea in valoare de 15.000 -20.000 de euro, iar restul angajatilor au la dispozitie autobuzelecompaniei sau li se deconteaza abonamentele pentru transportul incomun sau bonurile de taxi pentru specialistii care fac oresuplimentare.
Consultantii de la AIMS estimeaza ca in acest an salariile voravansa cu 8%, ritm similar cu cel inregistrat anul trecut si cu celestimat pentru 2011, ceea ce arata ca firmele dau dovada incontinuare de moderatie atunci cand se gandesc la viitor.
Companiile din productie au fost cel mai puternic afectate deevolutia economica din ultimul an, pe fondul scaderii cererii atatpe pietele externe, cat si in Romania. Cu toate acestea, zona deproductie este in mod traditional unul dintre domeniile cel maislab remunerate. Astfel, un director de fabrica are un salariufoarte apropiat de cel al unui senior project manager care lucreazatot intr-o companie din vestul tarii si care are un salariu brutlunar care ajunge pana la 2.190 de euro, potrivit unui alt studiual consultantilor de la AIMS.
Cele mai ridicate niveluri salariale pe domenii de activitate seinregistreaza in banci, unde salariul mediu net variaza in jurul a1.000 de euro si unde presedintii bancilor din top 5 ajung lasalarii de 20.000 - 25.000 de euro si castiguri lunare totale de40.000 - 50.000 de euro.
Salariul mediu brut pe economie a ajuns la nivelul lunii ianuariela 480 de euro, arata datele de la Institutul National deStatistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO