Eveniment

Topul salariilor la stat: in 15 companii, castigul mediu merge de la 715 la 3.100 euro

Topul salariilor la stat: in 15 companii, castigul mediu merge de la 715 la 3.100 euro
17.11.2009, 23:18 1259

Angajatii din cel putin 15 companii de stat au castiguri lunaremedii brute de peste 3.000 de lei (715 euro), aproape duble fata desalariul mediu pe economie, care este in prezent de 1.860 de lei(442 de euro), potrivit unei analize ZF care a luat in considerarebugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor aflate insubordinea Ministerului Economiei si a MinisteruluiTransporturilor.

In topul castigurilor se afla angajatii Administratiei Romane aServiciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), regia care raspunde dedirijarea traficului aerian in spatiul national, unde salariulmediu brut este de 13.000 de lei pe luna (3.100 de euro).

Angajatii Metrorex au intrat ieri in greva generala, suspendandtimp de 11 ore circulatia metroului in Capitala, cerand majorarisalariale. Salariul mediu brut in cadrul Metrorex este de 3.600 delei (857 de euro).

In ultimul an, firmele din mediul privat au ajustat puterniccosturile pentru a supravietui crizei economice, trimitand in somajmai bine de 100.000 de oameni, inghetand sau chiar reducandsalariile. "Nu cred ca exista in sectorul privat nicaieri si inniciun domeniu un salariu mediu brut mai mare de 2.000 de euro.Poti intalni un asemenea salariu mediu in firmele care au doi-treiangajati, dar nici intr-un caz nu este o situatie de intalnit incompaniile mari", spune Ana Glavce, manager de resurse umane al TNTRomania, unul din primii jucatori de pe piata de curierat.

In condiTiile in care majoritatea salariilor medii nu iau inconsiderare sumele prevazute pentru plata indemnizatiilor membrilorConsiliului de Administratie, este posibil ca valoarea castiguluilunar mediu real din companiile de stat sa fie cu mult mai mare.Salariul mediu brut intr-o multinationala din FMCG este de 600 -700 de euro, in timp ce in companiile de productie, salariile suntmai mici, de circa 400 - 500 de euro. Potrivit datelor de laInstitutul National de Statistica, exista domenii in care salariulmediu brut este de 200 - 300 de euro, cum sunt spre exempluhotelurile si restaurantele, comertul sau industria textila.

"Intrebarea pe care si-o pun tinerii si angajatii in generalcand vad astfel de cifre este: «De ce sa ma chinui sa imi gasesc unloc de munca in privat, unde trebuie sa trec zeci de interviuri siteste, cand pot sa ma angajez la stat, unde lucrurile merg à lalongue, salariile sunt bune si nu sunt presiuni atat de mari ca inmediul privat pentru productivitate»", comenteaza Mihaela Damian,partener al firmei de executive search Stanton Chase.

"In marile multinationale din mediul privat, un salariu de 700de euro brut este aplicabil in cazul unui specialist cu doi-treiani de experienta intr-un anumit domeniu. In ceea ce priveste unsalariu lunar de 2.500 de euro vorbim deja de middle manageri,adica o persoana care are in subordine aproximativ zece oameni sitrei-cinci ani de experienta in pozitii de management", adauga OanaDatki, country manager la Consulteam, reprezentantul pe piatalocala al gigantului in resurse umane Mercer.

Specialistii in resurse umane sunt de parere ca nivelul salarialtrebuie sa ia in considerare numarul de angajati din companii,calificarile acestora, productivitatea si cat de mare este pondereapozitiilor de executie.

"Oricum, 1.000 de euro este un salariu mediu brut mare pentruRomania si pentru o compozitie de forta de munca in care personalulde executie este 60% din total, cat este media", mai adaugaGlavce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO