Eveniment

Toti angajatii Steaua Romana, concediati

01.03.2009, 18:19 72

Toti cei 409 salariati ai rafinariei Steaua Romana urmeaza sa fie concediati din cauza lipsei de materie prima a unitatii. Decizia a fost luata la inceputul saptamanii trecute de catre Consiliul de Administratie al unitatii din Campina, potrivit reprezentantilor Sindicatului Independent Rafinorul Campina, citati de Mediafax.

Potrivit acestora, rafinaria nu mai functioneaza inca de la inceputul acestui an, in conditiile in care Petrom a sistat complet alimentarea rafinariei cu titei si a reziliat in 17 februarie contractul de vanzare-cumparare pentru anul 2009. 
"Aceasta situatie a fost generata de neplata la timp a titeiului, din cauza lipsei lichiditatilor banesti, ca urmare a nerambursarii de catre ANAF a sumei de 40.810.082 lei (circa 10 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta perioadei august 2007 - decembrie 2008. Neincasarea acestei sume a afectat grav fluxul de numerar si capacitatea de plata a societatii in relatiile cu furnizorii sai", spun liderii sindicali. Rafinaria Steaua Romana are o capacitate de rafinare de 0,4 milioane de tone anual, fiind una dintre unitatile de rafinare mici pe plan local.
Sindicalistii sustin ca societatea are de incasat creante in valoare de 9,12 milioane de lei, reprezentand contravaloarea pacurii livrate in 2008 la Electrocentrale Oradea si CET Iasi, care sustin ca nu au primit sumele necesare de la stat pentru aceste achizitii publice. Rafinaria Steaua Romana a realizat, in primele noua luni ale anului trecut, venituri totale de 395,4 milioane de lei, in crestere cu 54% fata de aceeasi perioada din 2007. Pachetul majoritar de actiuni al rafinariei a fost preluat in 1997 de la statul roman de firma Omnimpex Chemicals, care detine 82,45% din actiunile companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO