Eveniment

Traficul pe autostrada Bucureşti-Ploieşti ar putea începe la 1 august cu restricţii

Traficul pe autostrada Bucureşti-Ploieşti ar putea începe la 1 august cu restricţii

Primul termen de dare în folosinţă a autostrăzii a fost 2010, finalizarea fiind amânată de mai multe ori

Autor: Ioan Dornescu

29.06.2012, 00:06 1857

Autostrada Bucureşti-Ploieşti nu va fi deschisă circulaţiei sâmbătă, data stabilită după mai multe amânări, potrivit ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi, noul termen avansat de autorităţi fiind 1 august, când va începe traficul, însă cu restricţii de viteză.

"Siguranţa circulaţiei nu ne permite să dăm drumul traficului", a declarat Silaghi, aflat în vizită pe şantier, răspunzând unei întrebări. El nu a avansat, iniţial, alt termen pentru deschiderea traficului. "De asta suntem aici, să vedem, să decidem", a spus el.

Ulterior, Silaghi a spus că problemele vor fi "armonizate" în termen de o lună. "Într-o lună sperăm să armonizăm problemele, în special de siguranţă a circulaţiei, (...) să putem da drumul la circulaţie, urmând ca recepţia finală să se facă conform tuturor normelor tehnice", a spus ministrul.

Restricţiile de viteză vor fi stabilite împreună cu Poliţia Rutieră. Potrivit directorului general al CNADNR, Mihail Başulescu, deschiderea circulaţiei ar putea avea loc la 1 august.

Silaghi a afirmat că "din nefericire pentru constructori" penalităţile curg în continuare, ridicându-se la 75.000 de lei pe zi. La 22 iunie acestea depăşeau 14 milioane de lei.

"Noi vedem că se lucrează. Nu înţelegem de ce nu s-a lucrat la timp, cu atât mai mult cu cât CNADNR a avut suficientă clemenţă faţă de constructori. Există nu mai puţin de 10 acte adiţionale semnate, ceea ce înseamnă un act adiţional la cinci kilometri", a spus ministrul.

Oficialul a precizat că toţi constructorii implicaţi în proiect vor fi penalizaţi. "Pe noi ne interesează să dăm drumul la toată autostrada, nu ne încălzeşte dacă o porţiune este gata. Ce să facem, să circulăm de nicăieri spre nicăieri? Să venim să ne dăm cu maşinile pe 20 de kilometri?", s-a întrebat el.

Silaghi a efectuat joi o vizită de lucru pe şantierul autostrăzii A3 Bucureşti - Ploieşti pentru a verifica, la solicitarea premierului Victor Ponta, stadiul lucrărilor.

Ponta i-a solicitat ministrului transporturilor să inspecteze, joi, lucrările la autostrăzile Bucureşti-Ploieşti şi Bucureşti-Constanţa (A2), iar firmelor care au depăşit termenele de execuţie să le aplice "fără milă" sancţiuni.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu ştiau miercuri, cu trei zile înainte de ultimul termen avansat pentru deschiderea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, dacă sâmbătă va fi deschisă circulaţia auto.

Primul termen de dare în folosinţă a fost 2010, finalizarea fiind amânată de mai multe ori.

Lucrările la autostrada Bucureşti-Ploieşti sunt împărţite în două sectoare, respectiv Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct '98/Com-Axa. Valoarea totală a lucrărilor este de 450 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO