Eveniment

Tranzacţie masivă pe piaţa de asigurări: Francezii de la AXA au reuşit să cumpere gigantul american XL Group pentru 15,3 mld de dolari

Tranzacţie masivă pe piaţa de asigurări: Francezii de...

Autor: Alex Ciutacu

05.03.2018, 18:15 360

Francezii de la AXA vor achiziţiona compania de asigurări XL Group în schimbul sumei de 15,3 miliarde de dolari, în încercarea de a crea un lider mondial atât pe piaţa de asigurări pentru locuinţe, cât şi pe cea de asigurări pentru accidente, potrivit Reuters.

Al doilea cel mai mare asigurator din Europa a oferit 57,6 dolari per acţiunem cu 33% mai mult decât preţul de vineri de la închidere, şi a transmis că achiziţia XL va rezulta în creşterea încasărilor din asigurări de proprietăţi şi locuinţe, până la 50% din cifra totală de afaceri a AXA, faţă de 39% în momentul de faţă.

XL a acceptat deja oferta, iar AXA, considerat a fi al doilea cel mai mare asigurator european prin prisma capitalizării de piaţă, după asiguratorul german Allianz, va încerca să delisteze compania XL. AXA a transmis că va finanţa achiziţia prin datorie, cash şi o procedură de IPO.

Asiguratorii se întorc spre fuziuni şi achiziţii pentru a-şi întări business-urile încât se confruntă cu reglementări mai dure şi cu investitori mai rezervaţi. Anunţul vine la doar o lună după ce American International Group a anunţat că va cumpăra asiguratorul Validus pentru 5,6 miliarde de dolari.

Acţiunile asiguratorilor au scăzut în ultimul an din cauza seriei de dezastre naturale care a ţintuit lumea, în special Statele Unite.

Potrivit Reuters, în piaţă se vehicula că şi Allianz ar fi fost interesaţi de XL, dar surse din apropierea companiei germane au transmis că Allianz nu va fi afectată de faptul că AXA a achiziţionat XL.

CEO-ul Thomas Buberl a spus că această achiziţie îi va permite companiei să domine piaţa globală de asigurări pentru locuinţe şi pentru accidente, şi va reduce expunerea la volatilitatea pieţeleor de capital.

„Vom fi numărul unu în asigurări comerciale”, a transmis Buberl în cadrul unei conferinţe de presă din Paris.

Unii analişti consideră că preţul a fost prea mare.„Din perspectiva noastră achiziţia XL este o strategie de creştere pe segmentul de asigurări comerciale. Cu toate acestea, preţul pare destul de mare pentru situaţia actuală a asiguratorilor de la AXA”, a transmis un analist din cadrul firmei germane de brokeraj Bankhaus Lampe, pentru Reuters.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO