Eveniment

Trebuie găsită o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă pentru hidrocentrala Tarniţa pentru echilibrarea sistemului energetic

Trebuie găsită o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă pentru hidrocentrala Tarniţa pentru echilibrarea sistemului energetic

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie: „Suntem într-o inflaţie de proiecte şi probabil că sistemul, aşa cum este acum, nu va putea susţine o asemenea infuzie de energie, dacă nu realizăm şi alte capacităţi de transport“. Foto: Silviu Matei

Autor: Vasile Magradean

09.01.2013, 00:05 1515

Autorităţile române caută o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă care poate investi peste un miliard de euro în proiectul hidrocentralei Tarniţa - Lăpuşteşti, judeţul Cluj, a declarat ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă. El a spus că hidrocentrala de la Tarniţa - Lăpuşteşti "este necesară pentru echilibrarea sistemului energetic".

"Investiţia de la Tarniţa - Lăpuşteşti este una foarte importantă. Este nevoie de această investiţie şi căutăm investitori, pentru că suma necesară, de 1,2 - 1,4 miliarde de euro, nu este o sumă mică, iar statul român sau Guvernul nu îşi poate permite o astfel de investiţie. Trebuie să găsim o soluţie de parteneriat public-privat sau o firmă care poate să investească această sumă. Cu certitudine căutăm o astfel de firmă pentru că această hidrocentrală este necesară pentru echilibra­rea sistemului energetic", a afirmat Niţă, prezent ieri la Cluj-Napoca, la inaugurarea unui centru de servicii al E.ON.

Printre cele mai mari şi mai aşteptate proiecte de către investitori sunt hidrocentrala Tarniţa (judeţul Cluj) şi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Deşi Guvernul a inclus aceste două pro­iecte în toate strategiile energetice pe care le-a elaborat în ultimii şapte ani, considerându-le esenţiale pentru sistemul energetic naţional, până în prezent nu a reuşit să le înceapă.

Niţă a mai adăugat că România doreşte să devină o piaţă de referinţă, regională, din punct de vedere al vânzării şi cumpărării de energie, fiind interesată în investiţii majore în acest domeniu.

"Guvernul Ponta este decis să îi sprijine pe toţi cei care doresc să investească în acest domeniu strategic pentru România. Noi dorim să devenim o piaţă de referinţă, regională în această zonă a Europei, din punct de vedere al vânzării şi cumpărării de energie şi suntem interesaţi în investiţii majore în domeniul energiei. Toţi cei care doresc să investească în energie vor avea tot sprijinul necesar din partea Guvernului. Partea din Ministerul Economiei care se ocupă de energie are această responsabilitate de a atrage cât mai multe fonduri în direcţia retehnologizării producţiei de energie electrică pentru a putea avea un preţ competitiv şi pentru a reuşi ca România să fie un jucător principal în această parte a Europei", a spus Niţă.

În ceea ce priveşte energia regenerabilă - cea eoliană şi alte tipuri - Constantin Niţă a afir­mat că în România există aproape 2.000 MW care intră în sistemul energetic naţional şi mai sunt proiecte de 21.000 MW.

"Suntem într-o inflaţie de proiecte şi probabil că sistemul, aşa cum este acum, nu va putea susţine o asemenea infuzie de energie, dacă nu realizăm şi alte capacităţi de transport. Sunt foarte multe proiecte, având în vedere faptul că România este singura ţară din UE care oferă cele mai multe facilităţi în certificatele verzi", a adăugat Niţă.

El a afirmat că pentru a deveni un expor­tator viabil de energie pe piaţa internaţională, România trebuie să aibă reţele de inter­conectare, capitol la care ţara noastră nu stă foarte bine.

"Avem o asemenea problemă şi una legată de eficienţa cu care producem energia. În momentul liberalizării preţului la energie în această vară, vom vedea exact care producător poate să se menţină pe piaţă şi care nu, pentru că sunt unele complexe energetice care produc la un preţ de piaţă şi altele care produc la un preţ cu 40-50 la sută mai mare. Acest lucru se va regla", a conchis Niţă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO