Eveniment

Trece sau nu trece moţiunea? Ziua adevărului pentru un partid şi un guvern care ar putea pierde guvernarea la şapte luni după ce au câştigat alegerile en fanfare

Premierul Sorin Grindeanu (stânga) este invenţia politică a lui Liviu Dragnea, şeful PSD, care l-a şi pus mai mare peste guvern. Atunci Dragnea garanta că el nu va crea un „pol de putere“, dar, la şapte luni de atunci, premierul nu vrea să demisioneze, cum îi cere PSD.

Premierul Sorin Grindeanu (stânga) este invenţia politică a lui Liviu Dragnea, şeful PSD, care l-a şi pus mai mare peste guvern. Atunci Dragnea garanta că el nu va crea un „pol de putere“, dar, la şapte luni de atunci, premierul nu vrea să demisioneze, cum îi cere PSD.

21.06.2017, 00:07 1311

Parlamentul va dezbate astăzi mo­ţiunea de cenzură pe care coaliţia de guvernare PSD/ ALDE a depus-o îm­po­triva propriului guvern, fără să ştie însă dacă îl şi poate decapita, după ce UDMR a anunţat că nu mai spri­jină demi­-terea guvernului.

Situaţia a explodat luni după ce, vrând să-şi asigure sprijinul UDMR pen­tru demiterea guvernului, parla­men­tarii puterii au grăbit adoptarea unor legi favo­rabile maghiarilor, ca de pildă arbor­area steagului Ţinutului Secuiesc pe clădirile publice în localităţile în care tră­­iesc ce­tăţeni de etnie maghiară sau obli­ga­ti­vitatea limbii maghiare în insti­tuţii, în lo­calităţile în care po­pu­laţia este 10% de origine maghiară. În urma acestui troc, Liviu Dragnea, şeful parti­du­lui de guver­nă­­mânt, s-a văzut con­fruntat cu o revoltă a par­la­mentarilor proprii din judeţele din Ardeal.

În urma acestui scandal, promisiunile făcute UDMR au fost retrase, ceea ce a determinat retragerea spriji­nului maghiarilor pentru demi­terea guvernului. PMP şi USR nu partici­pă la şedinţă, iar PNL va fi în sală, dar nu va vota. În aceste condiţii, nu mai era sigur aseară dacă PSD şi Dragnea mai au voturile necesare pentru a-l demite pe premierul Sorin Grindeanu. Astfel a apărut ideea ca discuţia să fie purtată, dar votul să fie amânat până când Dragnea îşi va asigura sprijinul necesar pentru a-l demite pe premier.

Conducerea PSD îşi convocase aseară parlamentarii într-o şedinţă pentru a vedea cum stă situaţia.

„Liviu Dragnea (speriat că nu are vo­tu­rile colegilor săi ca să treacă moţiunea PSD contra PSD) s-a hotărât să folosească asea­­ră (luni seara – n. red.) voturile UDMR drept glonţ de argint! Azi (ieri - n.red.) şi-a tras glonţul de argint fix în propriul picior! Şi în picioarele PSD. Din­colo de asta, chiar dacă Liviu Dragnea a do­vedit că este în stare de absolut orice doar să-l dea jos pe Grindeanu, eu ştiu că Grin­deanu este în stare de orice doar să sal­veze guvernarea PSD şi unitatea PSD - dacă există şi din cealaltă parte raţiune, responsabilitate şi dorinţa de dialog!”, a scris ieri pe Facebook Victor Ponta, prin­ci­pa­lul adversar în PSD al lui Liviu Dragnea.

Demiterea guvernului va pune însă în mâna preşedintelui Klaus Iohannis guver­na­rea la opt luni după ce PSD triumfase în ale­geri şi se pregătea pentru o guvernare fără probleme. Preşedintele poate refuza propunerile de pre­­mier venite de la PSD, ceea ce poate crea o criză care să ducă la anticipate dacă Par­la­­men­tul respinge de două ori propunerea venită de la Iohannis.

 

Bursa zvonurilor pentru viitorii miniştri

Liviu Dragnea îşi pregăteşte noul Executiv. Potrivit unor surse politice, liderul PSD a făcut deja o listă cu cei care vor face parte din noul Executiv. Florin Georgescu este propunerea pentru premier, în timp ce Teodorovici ar putea ajunge la Finanţe, au declarat surse politice. Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea s-a întâlnit încă de luni seară cu mai mulţi membri din partid pentru a face lista cu numele viitorilor membri ai guvernului. Strategia lui Dragnea este să ceară sprijinul Comitetului Executiv Naţional pentru fiecare ministru în parte. Sursele citate spun că liderul PSD ar vrea să meargă pe mâna prim-viceguver­natorului BNR Florin Georgescu pentru funcţia de premier. Printre cei care vor face parte din Exectuiv în cazul în care moţiunea trece se află şi miniştri din guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb îşi vor păstra portofoliile, anunţă surse politice.

Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale.

La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici. Acesta, apropiat al lui Victor Ponta, a declarat luni în Parlament, că „Nu se amestecă aceste lucruri. Politica nu se face pe bază de prietenie. Politica se face pe baza unor principii foarte clare şi care să aibă în principal în centrul lor interesul naţional, interesul românilor. Cred că o ţară trebuie să aibă un Guvern care să fie validat de către o majoritate parlamentară” .

Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare.

Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO