Eveniment

Tudorel Toader: CCR nu trebuie să dea un termen de revocare a şefei DNA. Decizia trebuie respectată imediat ce este publicată în Monitorul Oficial

Tudorel Toader: CCR nu trebuie să dea un termen de...

Autor: Adriana Mit

07.06.2018, 12:59 288

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declară că CCR nu trebuie să dea un termen de revocare a şefei DNA, ci decizia trebuie respectată imedit ce este publicată în Monitorul Oficial.

Tudorel Toader a afirmat că decizia CCR nu produce efecte din momente diferite.

”Personal sunt ferm convins că în decizie nu trebuie să spui că preşedintele va emite în 10, 20 de zile, cum au spus unii. Putem argumenta răspunsuri pentru că nu avem toţi pregătire juridică la fel. Cert e că orice decizie e producătoare de efecte juridice, orice decizie produce efecte juridice de la momentul publicării în Monitorul Oficial”, a spus Toader.

Întrebat ce sancţiuni riscă preşedintele dacă nu pune în aplicare decizia, ministrul Justiţiei a răspuns: ”Treci bulevardul necorespunzător, primeşti amendă. Dacă conduci la volan băut, e stare de pericol. Dacă încalci Constituţia, mergi pe o treapă, cea mai aşa, încalci treapta cea mai superioară, dar nu ai nici amendă sau închisoare. Toţi trebuie să îndeplinim obligaţiile dobândite din legea fundamentală în baza unui principiu al loialităţii faţă de valorile constituţionale. Am mai spus: nu cred că preşedintele, indiferent cine va fi, va da românilor un exemplu de nerepectare a Legii fundamentale. Nu avem amendă sau închisoare, dar avem obligaţia respectării Constituţiei. Nu cred că românul va privi favorabil o conduită posibilă în care eu nu cred, de nerespectare a unei decizii a CCR, de nerespectare a Constituţiei, nu cred asta. Până la urmă, sancţiunea supremă, puterea asta vine de la popor şi alegătorii te pot sancţiona la momentul corespunzător”.

De asemenea, Tudorel Toader a afirmat că mai există o sancţiune, ”mult mai severă”, care ultima dată s-a aplicat în urmă cu 6 ani, referindu-se la suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a României (CCR) publică joi, pe site-ul instituţiei, motivarea deciziei care stabileşte că există un conflict constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie, iar şeful statului trebuie să semneze decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Pe 30 mai, CCR a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va aştepta motivarea CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, adăugând însă că procurorii nu trebuie să fie "controlaţi politic" şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO