Eveniment

Tudorel Toader spune că noul şef al DNA va avea o responsabilitate mare: „Trebuie să facă o evaluare a DNA, cu bunele cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu, să aşeze Direcţia în parametrii legilor justiţiei”

Tudorel Toader spune că noul şef al DNA va avea o...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

23.07.2018, 19:46 64

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni seară că noul procuror-şef al DNA va avea o responsabilitate mare şi că, după ce va fi numit, el trebuie să facă o evaluare a instituţiei şi a procurorilor, dar şi să alinieze Direcţia „în parametrii legilor justiţiei”. 

„A existat o temere, o mare dezbatere că nu vom avea candidaţi, că e o formă de rezervă, o reţinere din partea potenţialilor candidaţi pentru şefia DNA. Vedem că, dimpotrivă, azi, în ultima zi s-au înscris patru candidaţi, oameni cu experienţă, nu ştiu dacă pozitivă sau negativă. Nu voi face aprecieri referitoare la dânşii. Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, ei cunosc ce se întâmplă în DNA şi nevoia de revenire la normalitate a procurorilor şi a instituţiei în ansamblul ei, într-un comportament de aplicare, interpretare a normei juridice penale, în parametrii legii, în parametrii constituţionali”, a declarat Tudorel Toader la RomâniaTV.

Ministrul a mai subliniat că cel care va fi desemnat în funcţia de conducere a DNA va avea mai multe misiuni.

„Nu este o funcţie de şef, cât o mare responsabilitate pe care cel ce va fi desemnat şi-o va asuma. Ce trebuie să facă? Părerea mea este că, în primul rând, trebuie să facă o evaluare a DNA, cu bunele cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale justiţiei şi trebuie să aşeze DNA în parametrii legilor justiţiei. Să nu mai avem un procuror de la judecătorie, parchete de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA. Să responsabilizeze pe toţi cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, experţi, personal auxiliar. Să responsabilizeze, pentru că în România, cum spune Constituţia, nimeni nu este deasupra legii. Legea justiţei vine cu răspunderea magistraţilor. Personal, nu îmi doresc ca magistraţii să răspundă, să ajungă să comită erori încât să răspundă, dar trebuie să aibă temerea că în cazul în care comit erori, şi ei sunt pasibili de a răspunde juridic”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni seară, oficial, procurorii care şi-au depus candidatura pentru concursul privind ocuparea postului de şef al DNA, aceştia fiind Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu şi Cristian Lazăr. În zilele următoare, ei vor avea interviurile cu Tudorel Toader.

Participanţii la acest concurs urmează să susţină, în perioada 25-27 iulie, un interviu cu ministrul Tudorel Toader. Rezultatul final se va afişa în data de 30 iulie.

Concursul a fost organizat după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO