Eveniment

Turcia şi România ar putea căuta împreună gaze în Marea Neagră

Taner Yildiz, ministrul energiei şi resurselor minerale din Turcia: Înainte cablul nu era fezabil, dar preţul de azi al energiei plus tehno­logiile disponibile ar putea permite realizarea acestui proiect. AFP/Mediafax Foto

Taner Yildiz, ministrul energiei şi resurselor minerale din Turcia: Înainte cablul nu era fezabil, dar preţul de azi al energiei plus tehno­logiile disponibile ar putea permite realizarea acestui proiect. AFP/Mediafax Foto

Autor: Roxana Petrescu

26.01.2014, 20:01 530

România şi Turcia ar putea explora împreună platoul continental al Mării Negre, existând posibilitatea realizării unui parteneriat între firma de stat română Romgaz şi cea turcă TPAO (Turkish Petroleum Corporation), a de­clarat Taner Yildiz, ministrul energiei şi resurselor minerale din Turcia, în cadrul unei conferinţe organizate la ambasada Turciei din Bucureşti.

La finalul săptămânii trecute, Taner Yildiz a avut mai multe întâlniri cu auto­rităţile ro­mâne, printre care s-au nu­mărat pre­mierul Victor Ponta şi mi-nistrul delegat pentru energie, Cons­tantin Niţă. „Am vorbit despre explo-rarea în Marea Neagră. Este posibilă o cola­borare între Romgaz, de exemplu, şi TPAO, fie că este vorba despre platoul românesc al Mării Negre sau despre cel turcesc“, a declarat Yildiz.

În România, cel mai avansat program de explorare al Mării Negre este derulat de Petrom în colaborare cu gigantul american ExxonMobil. Potrivit datelor furnizate de cele două com­panii, obţinute în urma forajului primei sonde de explorare la mare adâncime, Domino-1, în perimetrul Neptun, acolo unde se desfăşoară lucrările, s-a iden­dificat o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi, su­ficientă pentru a acoperi consumul naţional timp de 4 ani. De cealaltă parte, tentativele Turciei de a identifica hidrocarburi în Marea Neagră nu au condus până acum la un rezultat concret.

Turcia este cel mai important partener comercial al României din afara UE şi cel mai mare furnizor de excedent comercial – spre Turcia merg 5,3% din exporturile totale ale României. În primele nouă luni din 2013 am exportat în Turcia de 1,9 mld. euro şi am importat de 1,4 mld. ero.

 

Foamea de energie

„Activităţile de explorare ale Turciei în bazinul Mării Negre datează de la începutul anilor 1970, dar ţara, care caută cu disperare surse de energie, şi-a înteţit eforturile abia în ultimii zece ani. TPAO a realizat mul­tiple joint-venture-uri cu giganţi inter­naţionali precum Chevron, ExxonMo­bil, Petrobras şi BP, dar nu a înregistrat descoperiri semnificative“, se arată într-un articol publicat de portalul Hurriyet Daily News. Turcia importă circa 90% din necesarul său de petrol şi este aproape în totalitate dependentă de importurile de gaze naturale.

Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) va lansa anul acesta o licitaţie pentru 36 de perimetre petroliere, 8 dintre acestea fiind amplasate în Marea Neagră.

Un alt proiect despre care au discutat cele două părţi este cablul submarin care ar trebui să lege sistemul energetic românesc de cel turcesc.

În timp ce România se confruntă cu un excedent de producţie, mai ales după punerea în funcţiune a peste 3.000 MW în parcuri eoliene şi solare, economia în creştere a Turciei are nevoie de tot mai multă electricitate.

Pentru România, realizarea acestui cablu submarin ar decongestiona sis­temul de transport din Dobrogea, regiune care în ultimii ani a fost asaltată de investiţii în eoliene.

„Acesta a fost unul dintre su­biectele discutate cu partea română. Studiul de fezabilitate pentru acest proiect s-a făcut în urmă cu 4-5 ani, dar acum am hotărât actualizarea lui. Înainte cablul nu era fezabil, dar preţul de azi al energiei plus tehno­logiile disponibile ar putea permite realizarea acestui proiect“, a explicat oficialul turc.

Taner Yildiz a mai spus că este analizată atât varianta acestui cablu submarin, cât şi posibilitatea trans­portului de energie pe cale aeriană, din România spre Turcia prin Bulgaria, precizând că subiectul va fi discutat şi cu partea bulgară.

,,Am semnat un memorandum de înţelegere între Departamentul pentru Energie al României şi ministerul energiei şi resurselor naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice între România şi Republica Turcia. Principalul beneficiu al acestor interconexiuni este dat de crearea unei facilităţi alternative pentru schimbul de electricitate dintre cele două ţări“, a spus Constantin Niţă, ministrul român delegat pentru Energie.

 

Vorbe în România, acţiuni concrete în Bulgaria

Dacă în care vizitei din România, cele două părţi nu au convenit asupra niciunui proiect concret de investiţii, discuţiile finalizându-se în cel mai bun caz cu semnarea unui memorandum, nu la fel s-a întâmplat cu vizita de vinerea trecută a lui Taner Yildiz în Bulgaria. Imediat după vizita din România, oficialul turc a plecat spre vecinii de la sud.

Astfel, Bulgaria şi Turcia au decis construcţia unui gazoduct de 191 de kilometri care va conecta reţelele de gaze ale celor două ţări, conferind statului bugar o anumită independenţă faţă de livrările de gaze ruseşti, relatează AFP, preluat de Mediafax. Totodată, cei doi miniştri au anunţat şi înfiinţarea unei companii mixte între Compania Naţională de Electricitate (NEK) din Bulgaria şi o companie din Turcia, obiectul noii entităţi fiind  facilitarea exporturilor NEK în statul turc. Prin această companie mixtă, exporturile de electricitate în Turcia vor creşte de la 600 MW/h la 1.300-1.400 MW/h.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO