Eveniment

Udrea, Oprea şi Vanghelie promit construcţia celui mai mare cartier din ultimii 20 de ani

Udrea, Oprea şi Vanghelie promit construcţia celui mai mare cartier din ultimii 20 de ani

Vanghelie - PSD (dr.), Udrea - PDL şi Oprea - UNPR au bătut palma pentru un cartier de 10.000 de locuinţe

Autor: Andreea Mioara Neferu, Liviu Iancu

20.03.2011, 23:53 57

Ministrul dezvoltării Elena Udrea, ministrul apărării naţionaleGabriel Oprea şi primarul sectorului 5 Marian Vanghelie au bătutpalma pentru construcţia a 10.000 de locuinţe în cartierulbucureştean Ghencea, proiect estimat de ZF la circa 200-300milioane de euro, ce ar urma să fie cel mai mare cartier construitdupă Revoluţie în România.

Reprezentanţii celor trei partide, PDL (Udrea), UNPR (Oprea) şiPSD (Vanghelie) au anunţat cu surle şi trâmbiţe, inclusiv peblogurile personale, proiectul din Ghencea, care va fi construit înparteneriat public-privat pe un teren de 101,5 hectare pe careMinisterul Apărării l-a transferat în patrimoniul sectorului 5.Locuinţele vor fi realizate în parteneriat cu Agenţia Naţionalăpentru Locuinţe (ANL), iar armata va primit peste 25% dintreacestea.

Deocamdată nu există estimări de cost privind aceste locuinţe şinici nu se ştie de unde va fi obţinută finanţarea cu care trebuiesă participe statul în acest parteneriat public- privat, însă ElenaUdrea a declarat că locuinţele ANL pot fi construite exclusiv dinfonduri private, sumele urmând a fi recuperate de către investitoride la locatari în 20-25 ani, pe­rioadă după care imobilele vorintra în proprietatea statului.

În condiţiile în care ANL vinde apartamente la un preţ de circa400 de euro pe metrul pătrat, dacă considerăm 10.000 de locuinţe acâte două camere, cu o suprafaţă medie de 60 de metri pătraţi,costul total al noului cartier s-ar putea ridica la 240 milioane deeuro, potrivit calculelor ZF.

Cartierul va fi cel mai mare "proiect imobiliar al Guvernuluidin ultimii 20 de ani", spune Udrea pe blogul personal. Înainte de'89, în Capitală s-au construit cel puţin 27.000 de apartamente pean, dintr-un total naţional mediu de 75.000 de unităţi din anii '50până în '89.

În prezent, cel mai mare ansamblu rezidenţial construit înBucureşti în ultimii ani este proiectul Confort City, compus din 12blocuri cu 1.680 de apartamente.

"Va fi un concept total nou în România. Avem de-a face cu uneco-cartier, care va folosi tehnologii şi materiale de construcţiiecologice, precum şi surse de energie alterna­tivă", a anunţatUdrea pe blogul personal, precizând că ridicarea cartierului cu10.000 de locuinţe ar putea genera peste 1.000 de locuri de muncăîn construcţii. Deocamdată nu se ştie când va începe procedura deselecţie a construc­torilor şi mai ales când va începe construcţiapropriu-zisă a celor 10.000 de locuinţe.

Nu este primul proiect "10.000" la care ministerul condus deElena Udrea îşi anunţă participarea. Guvernul a anunţat la finalulanului trecut că va moderniza şi va asfalta 10.000 de kilometri dedrumuri judeţene şi locale de care se va ocupa MinisterulDezvoltării, afacere de peste 3 mld. euro, iar săptămâna trecută afost aprobată ordonanţa de urgenţă prin care ministerul preia de laautorităţile locale sectoarele de drumuri de interes judeţean şilocal pentru a putea demara lucrările.

Rămâne însă de văzut cum va decurge proiectul celor 10.000 delocuinţe. O serie de alţi foşti miniştri şi oficiali s-au întrecutîn anii anteriori, în special în perioada campaniilor electorale,în a face promisiuni legate de realizările pe care le vor face întimpul mandatelor sale, promisiuni pe care nu le-au putut însăonora până la momentul părăsirii funcţiei. Un exemplu este fostulministru al transporturilor, Radu Berceanu, care promitea încampania din 2008 că până în 2012 guvernul PDL va finaliza 1.000 dekilometri de au­tostradă. În prezent, România are 314 kilometri deautostradă, iar anul acesta ar urma să fie inauguraţi încă alţi 60de kilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO