Eveniment

UE obliga statul roman sa faca platile catre firmele private in 30 de zile

21.12.2009, 00:00 41

Uniunea Europeana lucreaza in prezent la o directiva privindcombaterea intarzierii platilor pe care le face statul catresectorul privat, care obliga statele membre sa plateasca in termende maxim 30 de zile contravaloarea contractelor de achizitiepublica.

In cazul in care statul intarzie mai mult de o luna, riscapenalizari de minim 5% din datorie, potrivit directivei. "Este unproiect de directiva europeana care va intra in procedura deurgenta in Parlamenul European la inceputul anului viitor si vaobliga toate statele membre sa-si plateasca furnizorii in termen de30 de zile de la data receptiei", a explicat Ovidiu Nicolescu,presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Micisi Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Potrivit datelor CNIPMMR, statul roman intarzie cu aproximativ360 de zile plata furnizorilor privati, anul trecut datoriile catreacestia ridicandu-se la peste 3,1 mld. euro.

Spre exemplu, Compania Nationala de Autostrazi si DrumuriNationale din Romania (CNADNR) are datorii de aproximativ 357 mil.euro catre firmele private, iar in cazul in care directiva ar fi invigoare, aceasta ar trebui sa plateasca penalizari de peste 18 mil.euro.

"Este o masura care va duce la o recapitalizare a IMM-urilorprin reducerea cantitatii de credit comercial acordat statului dinpartea intreprinderilor mici si mijlocii", a adaugat Nicolescu.

Printre masurile pe care CNIPMMR le propune noului guvern pentrusustinerea sectorului IMM-urilor se numara reducerea dobanzilor sipenalitatilor de intarziere la plata impozitelor si contributiilorsociale de la 0,1% pe zi, la 0,05% pe zi, precum si crestereatreptata a investitiilor in sectorul IMM-urilor de la 0,5% din PIBin 2010 la 1% din PIB in 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO