Eveniment

Ultima prognoza oficiala: scadere economica de 0,5%

Marea intrebare: cu cat va scadea consumul in 2010 ca urmare a socului reducerii salariilor din sistemul bugetar si al pensiilor

Marea intrebare: cu cat va scadea consumul in 2010 ca urmare a socului reducerii salariilor din sistemul bugetar si al pensiilor

30.05.2010, 23:49 36

Guvernul a adoptat prognoza FMI de scadere a economiei cu 0,5%in acest an, iar Ministerul Finantelor urmeaza sa rectifice bugetulpe baza acestei cifre la sfarsitul lunii iunie-inceputul luniiiulie.

"Ultima cifra pe care am primit-o de la Comisia Nationala dePrognoza (CNP) pentru valoarea nominala a PIB in 2010 este de510,449 miliarde de lei, ceea ce echivaleaza cu o scadere aeconomiei de 0,5% in acest an. Insa depinde si de deflatorul PIB",a explicat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in MinisterulFinantelor.

In ciuda asteptarilor pozitive de la inceputul acestui an,perspectivele privind evolutia economiei s-au inrautatit treptat inultima perioada.

In aprilie FMI a revizuit prognoza pentru acest an la 0,8% fatade estimarea anterioara de 1,3%. O luna mai tarziu, reprezentantiiFondului au spus ca estimeaza o stagnarea a economiei sau chiar ocontractie de 0,5% fata de 2009. Inrautatirea perspectivelor decrestere a economiei survine unui val de optimism de la inceputulacestui an, cand cifrele vehiculate indicau chiar si un avans depeste 2% al PIB in 2010.

In primul trimestru economia a continuat sa se afunde inrecesiune, revenirea cresterii economice trimestriale in teritoriulpozitiv amanandu-se, probabil, pentru al doilea trimestru. Desi inmartie au aparut semnale pozitive din economia reala, acestea nu aureusit sa compenseze evolutia slaba din lunile precedente.

PIB a scazut in primul trimestru cu 2,6% fata de aceeasiperioada a anului trecut. Comparativ cu ultimul trimestru al anuluitrecut, scaderea economiei romanesti a fost de 0,3%, potrivitdatelor preliminare publicate de INS.

Conform aprecierilor presedintelui CNP, Ion Ghizdeanu, Romaniaare capacitatea sa iasa din criza in acest an, iar economia arputea reveni pe crestere cel mai tarziu in ultimul trimestru.Totusi, seful prognozei considera ca abia din 2012 Romania va aveao dinamica "sanatoasa".

Ghizdeanu sublinia recent ca potentialul si motoarele decrestere s-au schimbat. "Daca inainte de criza media cresteriieconomice a fost de 6%, evenimentele din ultima perioada fac sa numai existe posibilitatea sa se depaseasca un nivel de 4% crestereeconomica pe termen mediu. Criza a afectat elemente de structuraale modelului economic european si mondial", a spus Ghizdeanu,citat de Mediafax.

Cum vad analistii bancilor economia?

Marea majoritate a analistilor economici s-au aratat dezamagitide cifrele privind productia industriala, comertul si constructiiledin primele doua luni si au revizuit in jos estimarile privindcresterea economica in acest an, la sub 1%.

BCR si-a revizuit in scadere prognoza de crestere economicapentru anul acesta la 0,2%, previzionand un avans de 3,2% in2011.

"Probabil ca economia va avea nevoie de mai multe trimestrepentru a digera pe deplin efectele programului ambitios de taiere acheltuielilor bugetare si pentru a beneficia de o revenire afluxurilor globale de capital", comenteaza analistii BCR.

Ei considera ca pachetul de austeritate va intarzia refacereacererii interne pe termen scurt, insa sustin ca acesta esteprioritar pentru restabilirea sanatatii bugetului si eliberarea deresurse pentru investitii. "O licarire de speranta vine anul acestade la o posibila recolta agricola buna, avand in vedere pondereamare a acestui sector in PIB."

Si Raiffeisen a revizuit in scadere estimarea privind crestereaeconomica a Romaniei in acest an, de la 1% la zero, din cauzaredresarii dificile si a impactului negativ al masurilor deausteritate anuntate de guvern, iar o noua contractie a PIB nu esteexclusa. Pentru 2011, Raiffeisen prognozeaza un avans economic de3,5%.

UniCredit se asteapta in continuare la un avans cu 0,4%.Consolidarea fiscala de anul acesta ar putea pune bazele uneicresteri cu cateva procente a economiei in 2011. FMI anticipeaza unavans al PIB cu 3,6% anul viitor, cel mai mare din UniuneaEuropeana.

Ce spun oamenii de afaceri?

Liviu Sfrija, presedintele Henkel Romania, merge in continuarepe scenariul pesimist din toamna anului trecut, cand a construitbugetul companiei luand in calcul o rata de scadere a PIB de 2-3%pentru 2010, comparativ cu 2009.

"Toate sunt corelate intre ele: veniturile, consumul populatiei,pesimismul consumatorilor, ajustarile sau reajustarile deorganizatii sau de strategii. Nimeni nu poate spune cu certitudineca restructurarile masive din mediul privat au fost deja realizate.Sigur ca acum se poate merge pe structurile de cost ajustate decompanii anul trecut la situatia economica, dar nu se poate ghicice urmeaza pana la finele anului", a mai spus Sfrija.

Henkel Romania are afaceri de 135 mil. euro in industriabunurilor de larg consum si a adezivilor pentru constructii.

Dan Ioan Popp, cel mai mare actionar al dezvoltatoruluiimobiliar Impact si presedinte al companiei, estimeaza ca economiava scadea cu 2% sau 3% in functie de momentul cand se vor opriprotestele.

"Declinul inregistrat in primele 3 luni din 2010 pe piatabunurilor de larg consum este foarte posibil sa se adanceasca inurmatoarea perioada a anului. Este greu de estimat nivelul acesteiscaderi in conditii economice, sociale si politice instabile saufoarte dificile. Totusi, daca situatia actuala nu se inrautatestesimtitor, aceasta reducere a pietei se va situa intre 2% si 5% lanivelul lui 2010 fata de anul anterior", a prognozat AndiDumitrescu, directorul general al companiei de cercetare de piataGfK Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO