Eveniment

Un deputat PNL vrea ca toate ONG-urile să beneficieze de cota din impozitul pe venit, nu doar cele din domeniul social

Un deputat PNL vrea ca toate ONG-urile să beneficieze de...

Autor: Ana Petrescu

24.04.2018, 10:59 76

Propunerea legislativă a parlamentarului liberal vizează modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi îşi propune "ca microîntreprinderile care fac sponsorizări pentru asigurarea finanţării organizaţiilor nonprofit să beneficieze de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venit până la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile respective, indiferent care este obiectul de activitate al ONG-ului pe care decid să-l ajute, prin modificarea articolului 56 din Codul Fiscal. De asemenea, propunerea legislativă prevede, printre altele, majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi donată pentru susţinerea entităţilor nonprofit", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege remis MEDIAFAX.

Laurenţiu Leoreanu mai susţine, în expunerea de motive a iniţiativei legislative, că în ţara noastră nu există măsuri care să creeze facilităţi pentru organizaţiilor non-profit.

"În toate statele occidentale există tendinţa de a acorda facilităţi organizaţiilor non-guvernamentale tocmai pentru a degreva statul de anumite sarcini pe care sectorul ONG le poate îndeplini mult mai bine, dar în România se pare că acesta este sugrumat. Organizaţiile non-guvernamentale sunt şi printre cele mai afectate de obligativitatea de a plăti cote la nivelul salariului minim cu normă întreagă, deşi au angajaţi part-time. Suntem obligaţi să le acordăm tuturor o mână de ajutor pentru că, altfel, le este pusă în pericol activitatea în beneficiul comunităţii", potrivit sursei citate.

Nu în ultimul rând, deputatul PNL precizează că iniţiativa vine în urma discuţiilor cu organizaţiile nonguvernamentale.

"Dacă prevederile Codului Fiscal rămân în actuala formă, atunci majoritatea organizaţiilor non-guvernamentale, cu excepţia celor sociale, se vor vedea nevoite să îşi restructureze bugetele şi activităţile. Guvernarea Dragnea-Dăncilă trebuie să înceteze să privească sectorul non-guvernamental ca fiind un duşman; dimpotrivă, entităţile non-profit trebuie să fie percepute drept partenere ale statului român. Această soluţie pe care am propus-o a fost agreată tocmai de beneficiari, de organizaţiile non-guvernamentale şi sper să obţin sprijinul tuturor colegilor mei, indiferent de partidul politic din care fac parte, pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat", transmite Leoreanu, într-un comunicat de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO