Eveniment

Un fond de investitii britanic recupereaza de la Zambia o fosta creanta a Romaniei cu profit de 1.400%

19.02.2007, 18:55 26

Un fond de investitii britanic a castigat in justitie dreptul de a recupera de la Zambia o datorie de cateva zeci de milioane de euro pe care a cumparat-o de la Romania pentru doar 4 milioane de euro in urma cu cativa ani.
Donega International, fond de investitii inregistrat in Insulele Virgine, a dat in judecata statul african pentru neachitarea unor datorii care depasesc 28 de milioane de lire (42 milioane de euro). Datoria provine din imprumutul de 15 milioane de lire (23 milioane de euro) al Romaniei catre Zambia in urma cu 28 de ani, conform cotidianului britanic Daily Telegraph.
Decizia reprezinta o lovitura puternica pentru acordurile internationale privind anularea datoriilor externe ale statelor slab dezvoltate, Zambia fiind obligata sa achite 28 de milioane de lire sterline unui fond de investitii.
Fondul de investitii a achitat Romaniei circa 4 milioane de euro pentru dreptul de a solicita statului african achitarea datoriilor. Incluzand dobanda actualizata, Donegal a cerut dreptul de a primi din partea Zambiei 28 de milioane de lire, suma reprezentand 1.400% profit din investitia initiala.
Ignorand apelativul primit de "fond vulturesc", Donegal a facut public acest caz in ciuda acordurilor semnate pentru ridicarea datoriilor pe care le au statele sarace ale lumii.
Aceste acorduri, aduse in discutie de Tony Blair la summit-ul G8 din 2005, nu permit companiilor din sectorul privat sa stearga datoriile guvernelor care au intrat in imposibilitate de plata. In plus, Zambia a beneficiat de o anulare a datoriilor mai mare de 3 milioane de lire sterline.
Reducerea datoriilor externe a salvat statul african de plata unor dobanzi anuale in valoare de 20 de milioane de lire. Cererea facuta de cei de la Donegal ar fi anulat acest efect.
"Ma ingrijoreaza natura legala a problemelor care se ridica din aplicarea datoriilor si nu natura lor etica sau umanitara", a declarat Andrew Smith.
In timp ce Caroline Pearce, de la Jubilee Debt Campaign, a declarat ca "vestile sunt bune" in cazul in care Zambia nu va trebui sa achite intreaga suma de 28 de milioane de lire sterline, dar e "ingrijorator ca acest lucru este posibil si total legal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO