Eveniment

Un fond imobiliar listat ar aduce statului mai mulţi bani din activele RA-APPS

Un fond imobiliar listat ar aduce statului mai mulţi bani din activele RA-APPS

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

10.04.2012, 00:06 594

Crearea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către fir­me private sunt alternative la vânzarea in­di­viduală a proprietăţilor care ar asigura o trans­parenţă sporită şi un profit mai bun pen­tru stat, afirmă consultanţii imobiliari.

"Este posibilă formarea unui fond imo­biliar care să fie listat la bursă. În ţările dez­vol­tate există vehicule financiare prin care statul împreună cu parteneri de property ma­nagement administrează activele deţinu­te de stat. Din punct de vedere legal ar fi o al­ter­nativă de investiţii pentru diverşi in­ves­ti­tori de pe piaţă. Se pot face plasamente în aces­te tipuri de fonduri de investiţii", a spus Ioan Bejan, consultant imobiliar al Institu­tu­lui pentru Real Estate şi Construcţii din Viena.

Bejan ocupă şi funcţia de secretar gene­ral al Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România, structură fondată anul trecut de Liviu Tudor, unul dintre cei mai mari pro­prietari de clădiri de birouri din Bucu­reşti. Organizaţia reuneşte cele mai impor­tan­te companii de dezvoltare imobiliară de pe piaţa locală.

Reprezentantul patronatului spune că pen­tru a face posibilă listarea unui astfel de fond este necesară modificarea legislaţiei.

Pe de altă parte, el menţionează că vânzarea activelor în condiţiile actua­le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie.

"O soluţie viabilă este exter­na­li­zarea administrării aces­tor ac­tive. Aş crea un par­te­ne­riat public-privat, astfel că statul ar ră­mâ­ne proprietarul acti­velor şi aş exter­na­liza serviciile de property manage­ment şi facility manage­ment. Astfel, costurile de ad­mi­nis­trare sca­d şi profitul din admi­nis­trare creş­te. Statul nu poate fi ad­ministrator imo­biliar, trebuie să caute par­teneri pentru admi­nistrare", a con­tinuat Bejan.

RA-APPS a în­ce­put recent să scoa­tă la vânzare active imo­bi­liare prin licita­ţie cu stri­gare. Regia de­ţine apro­ximativ 650 de lo­cuinţe de protocol şi de ser­viciu, pes­te 75 de vile, unele ocupate de ac­tuali sau foşti demnitari ori chiar de ru­dele acestora, şi pes­te 250 ha de teren, active moş­te­nite de la fosta gospo­dă­rie de stat a PCR.

Acestora li se adau­gă zeci de spaţii co­me­rciale, ferme şi unităţi turistice, dintre ca­re hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Si­naia, Clubul Floreasca, com­ple­xul Scro­viş­tea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase. Toate aceste pro­prietăţi, o parte folosite de instituţii pu­blice, ambasade, partide, sunt încă evaluate de stat la doar 226 mil. euro, evaluare stabi­li­tă pe baza bilanţului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piaţă reală a proprietăţilor.

Nici Adrian Crivi, directorul general al firmei de evaluare Darian din Cluj, nu ve­de un moment oportun pentru vânzarea por­tofoliului RA-APPS.

"RA-APPS are proprietăţi bune, însă pia­ţa imobiliară nu este la un nivel foarte ri­di­cat din cauza lipsei de finanţare. Din acest mo­tiv nu există interes pentru achiziţia de ac­tive evaluate corect, iar în unele cazuri aceste proprietăţi s-ar putea să fie supraevaluate. Un fond de investiţii ar putea să le conserve valoarea, având în vedere că nu pot fi valo­ri­fi­cate la preţuri bune în acest moment", a spus Crivi.

Înfiinţarea fondului de investiţii ar tre­bui însă precedată de o curăţare a porto­fo­liului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante care să atragă investitori.

"Este posibilă punerea acestor proprie­tăţi pe o platformă care să fie listată la bur­să. Trebuie însă în primul rând să se facă cu­ră­ţenie în portofoliu. Statul trebuie să aibă un portofoliu care să spună ceva în piaţă. În mo­mentul în care activele vor genera ve­ni­turi atunci să fie puse pe o platformă care să fie listată, pentru că altfel investitorii nu vor fi interesaţi de a plasa bani în acest fond. Acti­vele imobiliare au valoare dacă sunt re­cu­noscute în piaţă", a declarat Bogdan Cernescu, managing director Erste Group Immorent România.

Nicoleta Radu, directorul agenţiei imo­biliare GVA Asco Properties, susţine şi ea crearea unui fond imobiliar, dar şi numirea unei echipe manageriale profesioniste, în vederea creşterii gradului de transparenţă al administrării activelor RA-APPS.

"Sunt două modalităţi prin care s-ar asi­gu­ra transparenţa administrării acestor ac­tive. În primul rând, prin crearea unei echipe ma­nageriale care să aibă ca obiectiv admi­nis­trarea cât mai bună a acestor active. Această echipă trebuie să facă o analiză şi să îm­partă aceste active în productive şi neproductive. Astfel, prin valorificare, închi­rie­re respec­tiv, cele productive rămân în pro­prie­tatea statului şi generează profit pen­tru stat, care să fie investit în socie­ta­te. Fie se poate organiza sub forma unui fond de in­vestiţii, gen Fondul Proprietatea, şi prin listare aceste proprietăţi să fie achiziţionate de către zona privată. Va trebui atunci ca acest fond să fie administrat profesio­nist pentru a asigura profit zonei private", a explicat Radu.

Pe de altă parte, Bogdan Sergentu, şeful departamentului de evaluare din cadrul companiei DTZ Echinox, consideră că nu administrarea portofoliului este cel mai important lucru, ci administrarea procesului de vânzare şi/sau de închiriere.

"Alegerea modalităţii de valorificare a activelor (prin vânzare sau închiriere) este o decizie strategică şi, din câte ştiu, a fost luată, iar activele au fost scoase deja la vânzare. Pe de altă parte, în mod normal, vânzarea sau închirierea ar trebui să genereze rezultate financiare asemănătoare, atâta timp cât sunt făcute cu profesionalism şi cu bună-crediţă. Întrucât planează o oarecare îndoială cu privire la corectitudinea procesului de vânzare, poate ar fi mai indicată închirierea activelor pe o perioadă medie de timp, astfel încât, chiar dacă în acest moment se va obţine o chirie sub chiria de piaţă, măcar există şansa ca în viitor vânzarea să se facă la preţul corect", apreciază Sergentu.

El precizează că, în paralel, ar trebui regândit procesul de vânzare dacă se doreşte maximizarea profitului statului.

"În primul rând trebuie identificate proprietăţile cu valoare mare şi tratate individual. Vânzarea acestora trebuie să ţină cont, în special, de scoaterea de sub controlul statului a procesului de vânzare prin externalizarea promovării pe piaţă a proprietăţilor şi, eventual, prin externalizarea organizării licitaţiei, dacă aceasta este forma de vânzare optimă. Toate firmele sau agenţiile implicate trebuie să fie plătite în mare măsură în funcţie de preţul obţinut", a mai spus Sergentu.

Regia a început în urmă cu o săptămână licitaţiile pentru primul lot de active, care cuprinde locuinţe, hoteluri şi terenuri din portofoliu. Până acum a fost vândut un teren în Snagov de aproape 1.300 metri pătraţi la preţul de pornire al licitaţiei, de 107.500 euro, din două scoase la vânzare şi două apartamente în Bucureşti, din cinci câte erau disponibile la vânzare.

Au mai fost scoase la vânzare complexul-restaurant Dunărea şi hotelul Dacia din Neptun-Olimp, complexul agrozootehnic Măgurele, o vilă şi două terenuri în staţiunea Predeal şi un apartament în Cluj-Napoca şi două terenuri, pentru care nu s-a înscris niciun cumpărător.

Secretarul general al Guvernului, Attila Dezsi, în subordinea căruia funcţionează Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a spus că secretariatul analizează mai multe scenarii de reorganizare a activităţilor regiei, pentru a îmbunătăţi administrarea şi conservarea bazei materiale de reprezentare şi protocol, şi că opiniile profesioniştilor în domeniul imobiliar vor fi analizate cu seriozitate.

În acelaşi timp, el a arătat că, după organizarea primelor licitaţii RA-APPS, s-a constatat un interes relativ scăzut pentru un anumit tip de imobile, dar că şi în acest context economic regia va continua procesul de vânzare a imobilelor, căutând totodată soluţii pentru o mai bună şi eficientă utilizare a fondului imobiliar.

"Secretariatul General al Guvernului analizează atent mai multe scenarii de reorganizare şi restructurare a activităţilor desfăşurate de RA-APPS în scopul eliminării rezultatelor negative şi îmbunătăţirii administrării şi conservării bazei materiale de reprezentare şi protocol. Prin OU 101/2011, Guvernul a decis condiţiile în care imobilele din proprietatea regiei care au situaţia juridică clarificată şi nu sunt grevate de sarcini pot fi vândute. După organizarea primelor licitaţii, s-a constatat un interes relativ scăzut pentru un anumit tip de imobile. Chiar şi în acest context economic, RA-APPS va continua procesul de vânzare a imobilelor specificate în ordonanţă, în cel mai transparent mod, căutând în acelaşi timp soluţii pentru o mai bună şi eficientă utilizare a fondului imobiliar. Bineînţeles, opiniile profesioniştilor în domeniul imobiliar sunt bine-venite şi vor fi analizate cu seriozitate", a spus Dezsi.

Lista primelor imobile scoase la vânzare, avizată de Guvern la sfârşitul anului trecut, nu include active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, care urmează să fie ofertate ulterior.

Multe dintre toate aceste imobile au mai fost scoase la vânzare de RA-APPS şi în anii anteriori, dar fără succes.

În bugetul pentru acest an, Guvernul şi-a propus să încaseze 706 milioane lei (peste 160 milioane euro) din vânzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând astfel să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO