Eveniment

Un fondator al Avrig 35 a încercat să se sinucidă în urma unui scandal de fraudă de 200 de milioane de dolari în SUA

Un fondator al Avrig 35 a încercat să se sinucidă în urma unui scandal de fraudă de 200 de milioane de dolari în SUA

Autor: Cristi Moga

16.07.2012, 00:06 2512

Russel Wasendorf, 64 de ani, unul dintre fondatorii dezvoltatorului imobiliar Avrig 35, printre cei mai puternici jucători din piaţa locală de real estate în ultimii zece ani, a încercat săptămâna trecută să se sinucidă ca urmare a unui dosar de fraudă de circa 200 de milioane de dolari în care este implicat.

Fondator al firmei de brokeraj PFGBest din Iowa, Wasendorf este acuzat că a "ascuns" peste 200 de milioane de dolari din banii clienţilor, iar în biletul ce ar fi trebuit să fie de adio, scris înaintea tentativei de suicid, el şi-a recunoscut frauda.

Traderul a fost arestat vineri, admiţând că "probabil ego-ul meu a fost prea mare pentru a accepta eşecul. Astfel am decis să înşel", după cum era notat în biletul găsit în maşina cu ajutorul căreia a încercat să se sinucidă prin asfixiere cu noxe, potrivit Reuters.

Deşi nu a fost niciodată în România, traderul care a ţinut în ultima săptămână prima pagină a ziarelor din Statele Unite este şi unul dintre fondatorii companiei de dezvoltare imobiliară Avrig 35, unde s-a asociat în 1999 cu oamenii de afaceri Alexander Hergan, Mark Proskine (tatăl lui Matthew Proskine, CEO al Avrig 35) şi alţi investitori.

"Nu vreau ca situaţia lui Russell să se răsfrângă în vreun fel asupra Avrig Group", a declarat pentru Reuters Alexander Hergan, cel care conduce de la Bucureşti activitatea companiei. "Avrig 35 a intrat recent în insolvenţă, dar am reuşit să găsim soluţii pentru ieşirea din această situaţie. Plănuim să achităm 50 de milioane de dolari din credite în următoarele două luni. În ultimul an am reuşit să salvăm compania", a mai spus Hergan.

În 1999, la momentul fondării firmei al cărei nume este legat de adresa primelor clădiri de birouri dezvoltate în Bucureşti, pe strada Avrig la numerele 3 şi 5, fiecare dintre investitori a mizat câte 500.000 de dolari pentru a investi în România.

Avrig 35 a dezvoltat proiecte de referinţă, precum clădirea Charles de Gaulle Plaza din Bucureşti, sediu pentru companii ca Vodafone sau Raiffeisen, dar şi imobile mai puţin profitabile, precum Tower Center din Piaţa Victoriei, care stă neocupat de mai mulţi ani.

Cu alte proiecte rezidenţiale, comerciale şi de birouri blocate de criză pe termen nedeterminat, mai multe firme din cadrul grupului au ajuns în insolvenţă. La Bucureşti conducerea firmei este asigurată de Matthew Proskine şi Alexander Hergan, un om de afaceri de origine română care a emigrat în Statele Unite în 1966, la 19 ani, şi s-a întors în 1999 pentru a pune bazele Avrig 35.

Până la venirea crizei, Hergan a vândut proprietăţi de circa 300 de milioane de euro pe piaţa locală, dar a fost o prezenţă extrem de discretă, stând departe de ochii presei. El a ieşit într-o coferinţă de presă o singură dată, în februarie 2010, când şi-a anunţat intenţia de a dezvolta un nou centru comercial la ieşirea din Bucureşti spre Constanţa, proiect care însă nu s-a materializat.

Portofoliul Avrig 35 era evaluat la un miliard de dolari în 2007, scrie Reuters, dar între timp valorile de piaţă s-au erodat cu circa 70%.

Grupul controlează pe plan local 60 de firme care deţin peste 100 de terenuri în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, dar acestea sunt foarte puţin lichide în prezent. Poate cel mai central teren deţinut de Avrig în Bucureşti, situat în Piaţa Victoriei, chiar lângă Guvern, a fost cedat în ultimul an către sud-afri­canii de la NEPI în contul unei datorii de câteva mi­lioane de euro.

Autorităţile americane ar putea veni acum în România în căutarea fon­durilor lipsă din conturile investitorilor americani, dar Hergan afirmă că va coopera în cazul unei inv­es­tigaţii.

"Bineînţeles că ne-am gândit la această posibilitate (de a fi parte a investigaţiei - n. red.), dar nu suntem preocupaţi. Anchetatorii ar putea merge după activele sale sau după acţiunile în Avrig Group, dar ceilalţi acţionari le vor cumpără deoarece valorile sunt foarte scăzute în prezent. Nu avem nimic de ascuns", a mai spus Hergan.

Până la venirea crizei, banca UBS sfătuia acţionarii Avrig să se listeze pe bursa alternativă de la Londra, proiect ce nu s-a concretizat. "Când au venit vremurile grele, băncile au încetat să ne mai finanţeze, unele chiar pentru proiecte aflate în curs de construire. Piaţa pur şi simpul a încetat să mai funcţioneze", a mai spus Hergan, care nu şi-a imaginat că Wasendorf putea ajunge într-o asemenea situaţie. "Nu mi-am imaginat niciodată că ar putea fi implicat în aşa ceva. Când se întâmplă astfel de lucruri, rămâi mască", a conchis Hergan.

Ce proiecte a făcut Avrig 35 pe piaţa locală

  • Charles de Gaulle Plaza

Finalizată în 2005, clădirea Charles de Gaulle Plaza din Bucureşti estea cea mai reprezentativă dezvoltare realizată de Avrig 35, imobil realizat în parteneriat cu fondul austriac de investiţii CA Immo şi vândut la un an de la finalizare pentru 90 de milioane de euro către germanii de la Accession Fund.

Clădirea are o suprafaţă închiriabilă de 20.000 de metri pătraţi şi a găzduit chiriaşi precum Petrom, UniCredit, Raiffeisen sau Vodafone.

Între timp, Petrom şi UniCredit şi-au construit propriile sedii şi au eliberat sau sunt în curs de eliberare a spaţiilor ocupate, iar Raiffeisen îşi pregăteşte de asemenea plecare în turnul aflat în construcţie lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu.

Astfel, în imobilul situat vizavi de parcul Herăstrău vor rămâne mai multe etaje neocupate, dar consultanţii afirmă că pentru această clădire nu va fi o misiune prea dificilă găsirea altor chiriaşi.

  • Tower Center

Una dintre cele mai înalte, dar şi controversate clădiri de birouri din Bucureşti a fost ridicată de Avrig 35 şi firma Industrialexport în apropierea Pieţei Victoriei din Bucureşti, imobil care deşi a fost finalizat în urmă cu trei ani, nu a fost ocupat până în prezent de niciun chiriaş.

Asociaţii în acest proiect au avut litigii întinse pe mai mulţi ani, atât între ei, cât şi cu Alpha Bank, care ar fi trebuit să ocupe clădirea, procese ce au "costat" echivalentul unor chirii procentuale de 10-15 milioane de euro.

În prezent consultanţii afirmă că litigiile au fost finalizate, Industrialexport a preluat întreaga clădire, iar în curând ar putea fi scoasă "pe piaţă" în vederea închirierii. "Mă doare inima când văd clădirea asta că stă goală", afirma Hergan în urmă cu mai bine de doi ani.

  • Avrig 7

Acţionarii Avrig 35 au împrumutat 46 de milioane de euro de la UniCredit pentru dezvoltarea unui proiect de birouri pe strada Avrig la numărul 7, în apropierea Pieţei Obor din Capitală, dar şi a primelor clădiri de birouri dezvoltate de companie la nivel local.

Proiectul dezvoltat pe un teren de 5.400 de metri pătraţi prevedea realizarea unei clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de 30.000 de metri pătraţi, dar investiţia a fost blocată după prăbuşirea pieţei de birouri şi creşterea puternică a gradului de neocupare.

UniCredit şi Avrig se judecă de anul trecut pentru acest proiect, la care lucrările au fost oprite de mai bine de doi ani.

  • Iris Titan

Cel mai scump proiect vândut de Avrig 35 pe piaţa locală este centrul comercial Iris din Titan, pentru care fondul german de investiţii DEGI (Aberdeen Immobilien în prezent) a plătit aproape 150 de milioane de euro în vara anului 2008.

Proiectul cuprinde primul şi cel mai bun hipermarket Auchan de pe piaţa locală, dar în ceea ce priveşte rezultatele retailerilor din aripa construită în cea de-a doua fază, rezultatele nu au fost la fel de bune.

Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de aproape 52.000 de metri pătraţi şi a atras în ultimul an şi chiriaşi precum C&A şi Deichmann, care au crescut atractivitatea centrului.
Russel Wasendorf, fondator al firmei de brokeraj PFGBest din Iowa şi unul dintre fondatorii dezvoltatorului imobiliar Avrig 35.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO