Eveniment

Un general face lumină: Adevărul despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu

Un general face lumină: Adevărul despre reintroducerea...

Autor: Sorin Pâslaru

05.11.2016, 10:46 55159

Pentru a clarifica situaţia reintroducerii sau nu a stagiului militar obligatoriu, generalul-locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu a declarat astăzi la Radio România Actualităţi, la emisiunea Vocea Armatei, că reintroducerea acestuia se poate face doar dacă ar exista trei situaţii: România să fie sub stare de asediu, să fie declarată mobilizare sau stare de război. 

”Doar în trei stări poate fi reluat stagiul militar obligatoriu: asediu, mobilizare sau război, dar noi avem în acest moment o situaţie de pace. Aceasta nu înseamnă că nu asistăm la o degradare a situaţiei de securitate regională. Această deteriorare nu a ajuns să impună una dintre cele trei stări, dar pune problema unei forţe naţionale de rezervă pe un alt plan, al voluntariatului”, a spus generalul-locotenent Bălăceanu. 

El a explicat că există intenţia creării unei Gărzi Naţionale pe bază de voluntariat. Astfel, forţele armate se vor compune atât din armata actuală, formată din profesionişti - voluntari full time, de forţele naţionale de rezervă, cât şi de o Gardă Naţională pe bază de voluntariat. 

”Aşa cum astăzi se oferă locuri de muncă full time pentru soldaţi profesişiti, vom organiza o Gardă Naţională pe bază de voluntariat, cu contracte part-time. Aceste contracte vor fi semnate de tinerii care vor decide să intre în această structură, pe de-o parte, şi de cealaltă parte de Ministerul Apărării şi alte structuri de securitate [i ap`rare ale statului rom=n”, a explicat generalul locotenent Bălăceanu.

De asemenea, armata are în vedere ca, tot prin o nouă legislaţie, să acorde altor structuri aşa numite ”pro-militare” drepturi de voluntari \n armat`. 

”Sunt pasionaţi de air-soft, de paintball, de tir, asociaţii de radio amatori. Suntem interesaţi să îi selectăm pentru a deveni voluntari. Avem în vedere un pachet legislativ pentru apărarea teritorială integrată. Este nevoie de un sistem integrat al apărării teritoriale, în care să fie valorificate şi integrate şi asociaţiile pro-militare", a \ncheiat generalul \n interviul de la Radio Rom=nia Actualit`]i.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO