Eveniment

Un laureat al Premiului Nobel a lansat la Bucuresti o idee socanta: rata rezervelor constituite la banca centrala sa fie de 100%. Comentati aici

Un laureat al Premiului Nobel a lansat la Bucuresti o idee socanta: rata rezervelor constituite la banca centrala sa fie de 100%

Eduard Prescott, Nobel pentru economie in 2004

24.06.2009, 00:00 55

Eduard Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2004 si unul dintre cei mai renumiti cercetatori in domeniu, a declarat ieri intr-un discurs tinut la Bucuresti ca rata rezervelor constituite de bancile comerciale la Banca Nationala ar trebui sa fie de 100%.

In prezent, rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pe care bancile le constituie la Banca Nationala (BNR) este de 18% la pasivele in lei si de 40% la pasivele in valuta. Acest lucru inseamna ca daca un client face un depozit de 100 de lei, banca este obligata sa depuna la BNR 18 lei din cei 100.
Rata RMO este o parghie a bancii centrale in stimularea sau franarea creditarii. Cu cat bancile au mai putini bani disponibili din resursele atrase, cu atat creditele acordate sunt mai putine, in lipsa altor resurse ale bancilor.
Prescott a fost prezent la Bucuresti la invitatia revistei Saptamana Financiara si a cotidianului Financiarul. Ideea unor rezerve de 100% a fost initial lansata de Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel in 1976, iar Prescott a explicat ieri ca este de acord cu o asemenea masura, pe care a incadrat-o in „masuri financiar bune" (good financial regulation - engl.), cu precizarea ca ea sa se aplice doar bancilor comerciale, nu si bancilor de investitii. Ce ar insemna o astfel de masura si care a fost reactia bancherilor si analistilor din Romania? Constituirea unor rezerve de 100% la banca centrala ar insemna concret ca aceasta ar avea control absolut asupra intregii mase monetare din economie. „Argumentul este stabilitatea", spune Prescott.
Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD timp de 6 ani, a avut o interventie acida la propunerea lui Prescott. „Nu stiu daca ati vorbit serios, dar daca da, banca centrala ar trebui sa plateasca o dobanda pentru acele depozite, nu? Iar bancile din ce vor acorda credite daca nu din depozitele atrase? Doar din resurse proprii?", a intrebat Baltazar, urmat de analistul Aurelian Dochia, care a spus ca este nevoie de mai multe detalii legate de functionarea acestei masuri. Banca centrala va remunera intr-adevar depozitele constituite, iar bancilor comerciale le va ramane in principal functia de operatiuni si intermediere a tranzactiilor, a explicat Prescott.
„Sa fiu sincer, mi se pare o mare nebunie", a spus Petre Bunescu, Deputy Chief Executive Office, dupa discursul tinut de marele economist.
Analistii ING Nicolae Alexandru-Chidesciuc si Florin Citu au explicat ca practic toate lichiditatile ar fi controlate de BNR, ca nu ar mai exista multiplicatori monetari si nici mai multe agregate ale masei monetare. Prescott a mai aratat ca Romania poate fi considerata o tara norocoasa, „dar sa nu se faca lucruri prostesti", care ar agrava situatia. Printre lucrurile prostesti se numara si potentialele incercari esuate ale Guvernului, a explicat economistul. „Daca masura are efect, ei spun «foarte bine», daca nu, ei spun «a fost o greseala»". Prescott a subliniat astfel ca in aceasta perioada nu trebuie sa se adopte masuri de tip „incercari".
Daca ar fi prim-ministru in Romania, Prescott in primul rand ar reduce taxele si ar lua masuri de crestere a productivitatii, a afirmat acesta la o intrebare a Mariei Grapini, presedintele si actionarul majoritar al grupului Pasmatex Timisoara, unul dintre cei mai mari producatori de textile si confectii din Romania. Analistul Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA), afirma ca toate ideile lui Prescott au fost „extraordinare".

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO