Eveniment

Un nou cutremur, un nou „avertisment“ pentru cele 4 milioane de locuinţe fără asigurare

Un nou cutremur, un nou „avertisment“ pentru cele 4...

Autor: Andra Oprescu

24.11.2014, 00:03 268

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Rich­ter produs sâmbată seară în regiunea Vrancea este un semnal de alarmă, având în vedere că numai jumătate din cele aproximativ 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie sau facultativă.

Acesta a fost cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România.

Numărul redus al poliţelor arată o conştientizare redusă a riscurilor şi lipsa unei aplicări ferme a legii, având în vedere că mai puţin de 20% din locuinţe sunt asigurate prin poliţe obligatorii . Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numă­rul poliţelor obligatorii este de aproximativ trei ori mai mare, în contextul unor modificări legislative.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Aon Benfield, un cutremur puternic ar însemna cheltuieli cu daunele de 4,3 miliarde de euro pentru asigurători, România fiind şi cea mai expusă ţară din Europa la riscul de cutremure.

PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, avea în portofoliu la finalul lunii octombrie 1,54 de milioane de poliţe, numărul acestora crescând constant pe parcursul anului. Octombrie este însă prima lună în care numărul poliţelor s-a redus, acestea fiind în scădere cu aproximativ 2% faţă de septembrie.

Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, produse din cauze naturale şi numai în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro.

În pofida obligativităţii acestui tip de asigurare, locuinţele asigurate obligatoriu reprezintă doar aproximativ 18% din total.

Amenda pentru cei care nu încheie poliţa de asigurare obligatorie este de până la 500 de lei, iar în cazul în care aceştia sunt victimele unuia dintre cele trei riscuri cuprinse în asigurare nu vor primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea locuinţelor.

PAID a fost înfi­in­ţată în 2009 şi este deţinută de un număr de 12 companii de asigurări, care au participaţii cuprinse între 5,5% şi 15% din capitalul societăţii.

Anul trecut, primele subscrise pentru asigurările obligatorii de locuinţe au crescut de la circa 24 de milioane de lei la peste 60 de milioane de lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe lângă poliţele obligatorii există aproximativ 3 milioane de poliţe facultative. În asigurarea facultativă poate fi inclusă o gamă largă de riscuri, în funcţie de opţiuni. Suma asigurată în cazul acestui tip de poliţe este chiar valoarea reală a locuinţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO