Eveniment

Un nou tip de beneficii pentru angajaţii companiilor: credite ieftine de la şefi

Un nou tip de beneficii pentru angajaţii companiilor:...

Autor: CătăIina Apostoiu

02.06.2016, 00:04 2709

Preocupaţi de soarta angajaţilor aflaţi la ananghie, mai multe companii le oferă acestora alternative la creditele pe termen scurt şi alte produse financiare cu costuri ridicate, scrie The Wall Street Journal.

În unele cazuri, companii ca producătorul de software Kronos şi IBM îşi ajută angajaţii să-şi plătească creditele studenţeşti sau se oferă să le refinanţeze datoriile existente. În alte cazuri, companiile oferă acces la linii de credit cu dobânzi mici sau zero pentru a-şi ajuta angajaţii să-şi acopere costurile de urgenţă sau să-şi plătească alte datorii.

„Nu pot avea angajaţi eficienţi dacă aceştia sunt stresaţi şi cu gândul la ce să mai facă pentru a o scoate la capăt“, arată Erik Dochtermann, CEO al agenţiei media MODCo Media, cu 33 de angajaţi full-time. Managerii sunt conştienţi că problemele financiare îşi spun cuvântul asupra eficienţei angajaţilor americani. Un studiu recent PwC realizat în rândul a 1.600 de angajaţi adulţi full-time relevă că 40% dintre aceştia au probleme în a-şi acoperi cheltuielile lunare.

Împrumuturile de valoare mică, cu maturitate la urmă­toarea zi de plată a salariului, pot avea ataşate comisioane echivalente cu o rată anuală de aproape 400%.

Aproximativ 12 milioane de americani recurg la astfel de credite în fiecare an, potrivit lui Alex Horowitz, de la Pew Charitable Trusts.

Ca alternativă, angajatorii încheie parteneriate cu companii ca Ziero Financial, Kashable şi Zebit pentru a-i ajuta pe angajaţi să-şi plătească creditele. Unele companii oferă produse financiare în paralel cu seminarii legate de economisire şi îndatorare.

Astfel de credite ar putea ajunge să-i îndatoreze pe angajaţi şi mai mult, spun criticii, în special dacă aceştia nu-şi pot ţine sub control cheltuielile. Creditele “trebuie folosite cu prudenţă”, spune Kent Allison, de la PwC.

Astfel de practici nu sunt pe placul unora dintre angajatori, însă aceştia spun că angajaţii lor nu au alte opţiuni.

Alte companii îşi ajută angajaţii să facă achiziţii de valoare ridicată fără a se îndatora. În această primăvară, Impact Outsourcing Solutions, a început să ofere linii de credit fără dobândă celor 2.500 de angajaţi ai săi prin intermediul Zebit, operatorul unei pieţe unde clienţii pot achiziţiona produse ca aparate electrocasnice sau smartphone-uri. 

Serviciul este gratuit pentru angajatori şi angajaţi; Zebit face bani prin divizia sa de retail, potrivit CEO-ului Michael Thiemann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO