Eveniment

Un sef de departament dintr-o companie de software din vestul tarii castiga 5.400 de euro pe luna

18.03.2010, 23:06 195

Salariul de baza mediu lunar al unui software developer carelucreaza intr-o companie din vestul tarii este de 3.347 de lei (800de euro), in timp ce un senior project manager poate ajunge la unsalariu brut de pana la 9.200 de lei (2.190 de euro), arata studiulfirmei de consultanta in resurse umane AIMS Human Capital.

In Bucuresti, un senior software developer poate ajunge lacastiguri cuprinse intre 2.000 si 2.500 de euro pe luna, iar unsenior project manager poate urca pana la 3.000 - 4.000 de euro,arata datele din piata. Cel mai mare salariu lunar la nivelul luniiianuarie cuprins in studiul salarial AIMS este de 22.684 de leibrut (5.400 de euro) si ii revine unui sef de departament dintr-ocompanie de software.

Vicepresedintii bancilor mici de pe piata au salarii lunare de5.500 de euro pe luna, in timp ce executivii din prima linie amarilor multinationale prezente pe piata locala incaseaza salariibrute de 5.000 - 10.000 de euro lunar.

"Desi anul 2009 a fost un an dificil pentru toate categoriileprofesionale, specialistii din industria Software & IT au fostprintre cel mai putin afectati de criza. Aproximativ 30% dincompaniile respondente au operat cresteri salariale, individualesau colective, o medie a cresterii fiind cuprinsa intre 5 si 9%",spune Serban Mrejeriu, consultant in cadrul AIMS Human CapitalTimisoara si coordonator al studiului salarial. El este de parereca una din explicatiile posibile pentru pozitia favorizata pe careo au specialistii din IT pe piata muncii este data de profilulcompaniilor din domeniu: 84% dintre participantii la studiu suntinvestitii straine, respectiv filiale locale ale unormultinationale. "Aceste firme au dezvoltat proiecte pentru piatainternationala, nefiind atat de afectate de scaderea cereriiinterne."

Salariul mediu brut in Timisoara este de aproximativ 430 deeuro, iar in Arad este de circa 385 de euro, potrivit celor mairecente date de la Comisia Nationala de Prognoza. "La multe dintrecompaniile participante la studiu, salariatii sunt scutiti de plataimpozitului pe salariu, aceasta facilitate facand parte dinmasurile adoptate de stat pentru a incuraja dezvoltarea industrieide cercetare", spune Mrejeriu.

In domeniul dezvoltarii software, veniturile sunt puternicbonusate, avand o componenta variabila calculata in functie deperformanta individuala si de rezultatele firmei. Mai mult dejumatate dintre participantii la studiu au declarat ca practica opolitica de salarizare corelata cu performanta.

Fluctuatia de personal s-a diminuat in 2009 in industria IT dinvestul tarii, insa nu a scazut in ritmul accelerat ca in industriesau sectorul financiar-bancar, unde rata fluctuatiei s-ainjumatatit. In companiile de software, rata fluctuatiei a ajuns la12,5% in 2009, cu trei puncte procentuale mai mica decat in anulprecedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO