Un tânăr de 25 de ani a făcut cu 500 de euro ce nu a putut statul în peste 20 de ani: un site care să reunească toate angajările de la stat

6 sep 2012 Autor: Corina Mirea

Cristian Botan, un tânăr de 25 de ani, doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a avut o idee de business care presupune transparentizarea locurilor de muncă de la stat. Astfel, în luna martie a acestui an prima variantă a site-ului de publicare a locurilor de muncă din sectorul public sau "varianta beta", aşa cum îi spune fondatorul, a fost lansată după o investiţie de 500 de euro.

În acelaşi timp, nicio autoritate sau instituţie publică nu a fost în stare să centralizeze toate locurile de muncă disponibile în sectorul public pentru a le transparentiza la nivelul întregii pieţe a muncii, nu numai al persoanelor familiare instituţiilor de stat.

Harta joburilor disponibile, pe regiuni: ce oraşe din România oferă cele mai mari şanse de angajare

Topul domeniilor cu cele mai multe locuri de muncă vacante

Un ofiţer al MAI câştigă peste 10.700 de lei pe lună, dublu cât ministrul

Spre exemplu, printre ofertele de muncă de la stat disponibile ieri pe site-ul PublicJob.ro se numără funcţiile de director general şi director general adjunct (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), consilier asistent pentru Consiliul Judeţean Ilfov, inspector asistent în cadrul Primăriei Municipiului Săcele sau director executiv pentru Poliţia Locală a Municipiului Vaslui.

"Ideea acestui proiect este cu siguranţă o urmare a lipsei de transparenţă îngrijorătoare din întreaga activitate a administraţiei publice şi nu vorbesc numai despre procedurile de recrutare şi promovare, ci şi despre contractele de achiziţii publice. PublicJob.ro este de fapt un mijloc de informare directă, care îşi propune să prevină fraudele des întâlnite în cadrul concursurilor de recrutare din sistemul public", spune Cristian Botan. De altfel, pentru a evita cazurile frauduloase din sistemul de achiziţii publice, statul a introdus în anul 2006 Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), operat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASS).

Printre altele, Cristian Botan mai precizează şi că un astfel de concept sporeşte şansele de reuşită pentru candidaţii care nu beneficiază de o "relaţie" sau "cunoştinţă", care să îi propulseze direct într-o funcţie publică.

Potrivit analiştilor, ideea acestui portal este una binevenită pe o piaţă a muncii din sectorul public prea puţin transparentă, în care informaţia este fragmentată şi teama de competiţie deschisă este în continuă creştere.

"Un astfel de site este util în măsura în care fluidizează şi concentrează informaţia. Astfel, costurile unui candidat interesat să ocupe o funcţie publică sunt automat reduse, nemafiind obligat să caute pe diverse pagini de internet informaţii referitoare la locurile de muncă disponibile în instituţiile de stat", precizează analistul economic Laurian Lungu.

În ceea ce priveşte strategia de colectare a informaţiilor ce ţin de posturile vacante, tânărul antreprenor se bazează pe datele disponibile în mediul online, pe site-urile instituţiilor mai bine spus, precum şi pe cele disponibile în Monitorul Oficial, unde autorităţile sunt obligate să facă publice posturile scoase la concurs cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării lui.

Cu toate acestea, nu toate posturile rămase vacante sunt publicate de autorităţile publice, fiind nevoie de şapte funcţii rămase neocupate pentru ca un nou candidat să fie angajat, potrivit deciziei de "îngheţare" a angajărilor din sectorul public anunţată în anul 2010 de Guvern.

În acelaşi an, în loc să se permită angajarea de personal pentru a face faţă volumului de muncă la care erau supuşi funcţionarii publici Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a cheltuit aproape 22,5 milioane de euro pentru servicii IT care, spuneau reprezentanţii la acel moment, să ajute la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. "Este greu de crezut că un potenţial candidat fără conexiuni interne va afla vreodată despre vreun post vacant în situaţia în care nu parcurge zilnic drumul către instituţie pentru a verifica avizierul sau nu este abonat al Monitorului Oficial. Astfel, portalul îl scuteşte de acel drum zilnic, transmiţându-i săptămânal prin e-mail care sunt posturile disponibile la acel moment", explică Botan.

PublicJob.ro centralizează ofertele de muncă disponibile în sectorul publicLunar, peste 400 de posturi de funcţionar public sunt anunţate prin intermediul acestui portal. Iar cei care sunt interesaţi de un loc de muncă în sectorul public pot căuta oferte în funcţie de oraşul în care locuiesc, instituţia pe care o vizează, tipul postului şi chiar raza de apropiere.

În prezent, singura autoritate ce oferă un astfel de serviciu este Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), care publică însă posturile scoase la concurs numai pentru funcţiile de conducere şi doar pentru instituţiile publice care solicită acest lucru, potrivit direcţiei de comunicare a instituţiei.

Prin urmare, serviciul de publicare a locurilor de muncă de la stat oferit de ANFP (agenţie care înregistrează în prezent peste 123.300 de funcţionari publici) rămâne încă o tentativă, parţial transparentă la nivelul întregii pieţe a muncii. Însă nu şi din prisma reprezentanţilor ANOFM, mai precis a purtătorului de cuvânt Liliana Bogdan, care spune că România are o autoritate care se ocupă cu transparentizarea ofertelor de muncă din toate instituţiile publice, respectiv ANFP.

În ceea ce priveşte ofertele de muncă de pe platforma PublicJob.ro, Cristian Botan spune că ele se adresează atât candidaţilor cu studii superioare şi celor care au o vechime de unu până la nouă ani, precum şi celor care nu au absolvit învăţământul superior sau care nu au niciun fel de experienţă profesională.

Dacă utilizatorii site-ului dezvoltat de tânărul absolvent de administraţie publică beneficiază de un ghid al candidatului în care se oferă informaţii despre ceea ce trebuie să conţină un dosar de concurs, condiţiile generale pentru obţinerea unei funcţii publice, modul în care se desfăşoară un interviu, modul în care decurge concursul de recrutare sau chiar o secţiune care cuprinde legile aferente acestui sector, ANFP oferă doar o trimitere către actele normative disponibile pe site-ul Ministerului de Justiţie.

Având în vedere volumul de informaţii care trebuie "sortat" şi centralizat în fiecare zi, deşi principalele responsabilităţi îi revin, Botan spune că are şi o mică echipă de voluntari care îl ajută în redactarea anumitor materiale.

De altfel, platforma mai pune la dispoziţia tinerilor absolvenţi sau studenţilor care vor să lucreze în administraţia publică şi un program de internship (voluntariat) de trei luni, care va începe de la întâi octombrie. La finalul stagiului, tinerii vor primi un certificat de atestare a participării la program.

Începând cu data de 5 septembrie, Ziarul Financiar a decis să susţină această iniţiativă cu o trimitere către site-ul PublicJob.rode pe platforma www.zf.ro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2012

 
Cuvinte cheie:
Cristian Botan
, site
, angajări de la stat
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 44 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (44):
Cosmin - 03 decembrie 2012, 14:54

Omul a terminat SNSPA-Administratie publica si a creat acest portal ca urmare a unei nevoi de-a lui si a colegilor lui din cadrul facultatii.A populat site-ul adresandu-se intai colegilor pe forumurile de an ale facultatii.

Grigoras - 03 decembrie 2012, 13:52

In tara asta NIMENI nu este si nu va fi angajat fara sa aiba pile. Si la stat si la privat! O fosta colega, fiica unui barosan de pe vremea lui nea nicu, proasta gramada, a lucrat numai in multinationale! Alta proasta este conferentiar la Politehnica! Hai sictir!

GhP - 03 decembrie 2012, 12:46

Bravo lui ca merita!
Guvernul si agentiile lui toaca si jefuiesc tara cu miliardele...

Un fel de scenarita: as paria ca ori guvernul vra sa controleze informatia care se pune pe site, ori legatura dintre ei este efemera; as merge doar pe 1/2 an.

Apopo: jaful de la cele 1000 de mari privatizari (gen cazul Oltchim) cand plateste cineva? cand se recupereaza ceva?

Cristina Stancu - 11 septembrie 2012, 18:34

O idee bună, dar riscantă. Felicitări pentru iniţiativă, însă atenţie la... rechini!

nuno denis - 07 septembrie 2012, 23:25

felicitari !!!!! salutari din lisabona,.....un singur sfat, NU MAI STA IN TARA ,AFARA AI MAI MULTE SANSE ,ESTI EXTRAORDINAR ,inca o data felicitari !!!

D - 07 septembrie 2012, 15:06

Ce giboni frustrati sunt romanii. Daca e atat de simplu, de ce nu l-ati conceput voi ? E foarte simplu : SUNTETI LIMITATI, TIPUL A VENIT CU O IDEE CARE NU EXISTA IN ROMANIA ..

nea alecu - 07 septembrie 2012, 11:25

credeti-ma ca desi "unii nu vor", aia sunt putini....si au grija zi de zi ca aia multzi sa nu aiba habar cum se putea face minunea asta de site.. si nici interes, e doar un teatru ieftin la mijloc.....Oricum sunt lumi paralele" public job" si "real world". Welcome to the real world celor din functii publice... tocmai s-a creat poarta:))

phoenix - 07 septembrie 2012, 10:54

Excelent! Cei mai multi l-au felicitat pe Cristi...alti l-au criticat ca a copiat un wordpress, altii se intreaba ce castiga. Alexandru il indeamna sa plece afara sa se realizeze... Eu l-as racola sa consilieze-daca nu sa conduca-ANFP sau AJOFM! Problema noastra ca natie este ca n-avem VIZIUNE. dincolo de chestii de ordin tehnic/lingvistic, etc .,actiunea lui Cristi dovedeste ca nu trebuie sa cheltui sute/milioane de EUR ca pana acum, eventual din fonduri UE, pentru a face ceva util pentru societate ! "IT" are o idee buna -studentii sa faca "gratis"- contra unor burse as zice.
Asa ca, d-le Crsitian te rog sa ramai in tara si sa incerci sa ajungi inalt functionar la stat ca sa schimbi ceva...

Andrei - 07 septembrie 2012, 10:22

@"Romania Lichidata" - 06 septembrie 2012, 15:50 , ba ai dreptate ca nu va supravietui limba romana , ma uit la tine cum scrii "DEOARECE sa folosit de cuvinte Engleze" , apoi mai dai o perla " Sint convis, Romani sint foarte slabi la minte " si tot asa. Ai dreptate, cu analfabeti ca tine Limba Romana va muri.

dan - 07 septembrie 2012, 09:30

Laudabil ce a facut, dar nu o sa-si ia decat injuraturi cel mult, pt ca le-a stricat "combinatiile" celor din administratie, o sa le fie nitel mai greu sa-si puna fratele/sora/cumnatul/unchiul/vecinul de bloc in functii platite bine de frecat menta.

ana - 07 septembrie 2012, 02:33

buna ideea.

dat fiind sistemul de stat, insa, public job = blow job.

FisherKing - 06 septembrie 2012, 22:48

@obiectivitate: domnule, esti rara avis! Daca doresti iti pot da nume de functionari ANAF care invata meserie de la cei controlati. Sau comisari de GF semi-analfabeti. Repet, daca e adevarat ce spui, esti rara avis!

neckflo - 06 septembrie 2012, 20:51

fara multe comentarii...un mare BRAVO acestui OM...bravo lui si rusine statului de rahat in care traim

RAZVAN TRUFIN - 06 septembrie 2012, 19:28

PAI NU CA NU S-A PUTUT CA SI CEL MAI PROST PROGRAMATOR TI-L FACE IN JUMATATE DE ORA DE MUNCA ...NU S-A VRUT SA SE FACA UN ASTFEL DE SITE BAI FRAIERILOR CARE PLATITI IMPOZITE. ASTIA DE UNDE SA FURE SI EI . DE UNDE SA MAI POATA LUA SI EI MITA SI CERE SPAGA ?

andrei - 06 septembrie 2012, 19:28

felicitari idee buna. o singura problema... De ce se numeste "PUBLICJOB"? nu mai aveam cuvinte in romaneste? ce sa intamplat cu limba noastra-i o comoara?

dan - 06 septembrie 2012, 17:58

o idee buna, dar un site mediocru

coco - 06 septembrie 2012, 17:44

Felicitari, dar nu cred ca pana acum nu a fost nimeni in stare sa faca acest portal. Toata lumea stie cum se primesc posturile de la stat. Pile pile si iar pile. Aceste posturi nu au voie sa fie cunoscute, ca nu cumva sa se prezinte o persoana capabila la interviu ...:))

ALEXANDRU - 06 septembrie 2012, 17:37

felicitari.....daca te tine mintea si ai curaj trebuie sa-ti dai seama ca nu ai ce cauta in romania.
cine vrea sa se realizeze trebuie sa paraseasca cat mai repede tara acestor politicieni hoti si mincinosi care fac averi pe socoteala tinerilor destepti.
nu te astepta ca situatia sa se schimbe in romania......eu vin in tara o data la doi ani si pe masura ce trece timpul situatia degenereaza.

Obiectivitate! - 06 septembrie 2012, 17:20

Sunt seful serviciului juridic al unei institutii publice centrale. Doar in anul acesta am castigat numeroase procese cu companii de notorietate in Romania si in lume. Pe parcursul judecarii respectivelor procese am avut ocazia sa ma "razboiesc"/confrunt profesional, in diverse domenii şi materii juridice, cu directorii directiilor juridice generale ale acestor companii (bunaoara, cu directorul juridic general al Carrefour, directorul juridic al Raiffeisen Bank, directorul juridic al firmei de telefonie Orange, etc) si, fara sa fiu acuzat de lipsa de modestie, trebuie sa afirm ca m-au dezamagit profund, dpv al pregatirii şi exprimarii profesionale (fiindu-le net superior profesional, desi salariul meu de bugetar era de aprox. 10 ori mai mic). Mai mult, chiar in motivarea hotararilor judecatoresti se face referire la lucrarile procesuale ale subsemnatului ca fiind: "de inalt nivel academic argumentate" şi "veritabile expertize de specialitate juridica",…

Ileana - 06 septembrie 2012, 16:37

Bun, foarte ok ideea, de apreciat baiatul. Toata lumea recunoaste ca era nevoie de asa ceva. De apreciat, intr-adevar. Intrebarea este urmatoarea: ce are acest Cristian Botan de castigat de pe urma unei asemenea platforme, dpdv financiar, daca il trateaza ca pe un business? De unde isi obtine veniturile? Cum planuieste sa faca bani de pe urma site-ului publicjob.ro? Ca nu explica nimeni nimic in legatura cu asta. Prin publicitate? Vrem informatii complete, abordate din mai multe unghiuri.

Pagini: 1 2 3

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide