Una dintre cele mai grave boli "moderne" face ravagii: Tot mai mulţi bucureşteni se luptă cu depresia

6 mar 2016 Ziarul Financiar

Aproape 190.000 de adulţi şi 22.000 de copii din România au probleme de sănătate mintală, ceea ce înseamnă că peste 1% din populaţia ţării se confruntă cu aceste probleme, în timp ce numărul bucureştenilor care suferă de depresie este în continuă creştere, anunţă reprezentanţii Fundaţiei Estuar.

În acest context, pe 2 martie, la Bucureşti a avut loc, o întâlnire între reprezentanţii Fundaţiei Estuar, reprezentanţii Ligii Române de Sănătate Mintală şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi societăţii civile. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre situaţia actuală a românilor cu probleme de sănătate mintală şi despre soluţiile la aceste probleme.

Datele statistice de la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut arată că în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintală, în creştere cu 2,995 de persoane faţă de statisticile oficiale de la sfârşitul lunii septembrie a anului 2014. Conform aceloraşi statistici, în Bucureşti trăiesc în acest moment 61.541 persoane cu dizabilităţi, ceea ce situează Capitala pe primul loc în ţară. Dintre aceştia, 57.095 sunt adulţi, iar restul de 4.446 sunt copii.

Dizabilităţile mintale şi psihice ocupă primul loc în topul dizabilităţilor la români, fiind urmate de dizabilităţi fizice (177.217 persoane) şi dizabilităţi somatice (148.531). În total, numărul de persoane cu dizabilităţi dat publicităţii de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane.

Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând şi principala cauză a dizabilităţilor prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, conform unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Reprezentanţii Fundaţiei Estuar au anunţat că numărul bucureştenilor care suferă de o formă de depresie este în continuă creştere.

De asemenea, OMS arată că, la nivel mondial, depresia este pe primul loc în ceea ce priveşte dizabilităţile mintale, organizaţia mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.

 
Cuvinte cheie:
DEPRESIE
, BOLI
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide