Eveniment

Unanimitate politică: TVA scade de la 24% la 19%

Eugen Teodorovici: Un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de lei. Acest lucru (reducerea cu cinci puncte a TVA - n. red.) este sustenabil

Eugen Teodorovici: Un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de lei. Acest lucru (reducerea cu cinci puncte a TVA - n. red.) este sustenabil

Autor: Iulian Anghel

23.06.2015, 00:06 1511
Guvernul a decis - cu largul concurs al opoziţiei - că TVA va fi de 19% de la 1 ianuarie 2016 şi nu de 20% cum aprobase deja în proiectul de modificare a Codului fiscal.

Reducerea suplimentară neaştep­tată înseamnă un minus în buget de încă cel puţin 2 miliarde de lei, la un PIB estimat de 700 de miliarde de lei în 2015. Reducerea TVA cu cinci puncte de la 24% la 19% înseamnă un gol în buget de peste 10 miliarde de lei anual. TVA de 24% a adus la buget, în 2014, 51 de miliarde de lei echivalentul a 7,5% din PIB-ul de 674 mld. lei.

Comisia de buget – finanţe a Ca­merei Deputaţilor (camera deci­zio­nală) a aprobat ieri cu unanimitate de voturi reducerea TVA de la 24% la 19% faţă de nivelul de 20% aprobat de guvern.

Reducerea cu încă un punct a fost propusă de Ministerul de Finanţe şi va fi votată miercuri în plenul Camerei.

Mai mult, a spus ministrul de resort Eugen Teodorovici guvernul ia în calcul reducerea cotei înainte de 1 ianuarie.

„Aşa cum s-a aprobat astăzi în Comisia de buget a Camerei Depu­ta­ţilor, un lucru foarte plăcut, comisia a vo­tat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam în comisie că ana­lizăm la Ministerul de Finanţe posi­bili­tatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile la minister. Din calcul trrebuie să vedem exact cât anume putem susţine şi de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016“, a spus Teodorovici, citat de Mediafax.

Consiliul Fiscal, instituţia care trebuie să-şi exprime un punct de vedere asupra modificărilor fiscale, spune că nu a fost consultat.

„Răspunsul nostru va fi nu, aşa cum a fost şi în cazul proiectului de reducere a TVA de la 24% la 20%“, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Obiecţiile Consiliului: această reducere nu ar fi sustenabilă pentru buget. Reducerea TVA cu cinci puncte, până la 19% înseamnă un gol bugetar socotit de guvern de 9 miliarde de euro anual, Ministerul Finanţelor socotind că un punct de TVA este egal cu 1,8 miliarde de lei.

„Deci un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de ron. Acest lucru este sustenabil şi se poate regăsi în anul viitor. Este o abordare logică, pentru că acest lucru duce la consoli­darea noastră economică şi la creş­tere economică“, a declarat mi­nis­trul finanţelor.

El a mai spus, citat de Mediafax, că doar i-a informat pe cei de la FMI şi Comisia Europeană în legătură cu acest lucru şi urmează să aibă discuţii cu repre­zentanţii instituţiilor financiare internaţionale.

Teodorovici a mai arătat că din Codul fiscal „este eliminată acciza de 7 eurocenţi pentru benzină de la 1 ianuarie 2016, la fel şi taxa pe stâlp şi celelalte astfel de taxe“.

Comisia Europeană nu este de acord cu reducerea TVA şi cere guvernului de la Bucureşti să ia măsuri „compensatorii“ astfel încât să aibă siguranţa că România se menţine în limitele convenite ale disciplinei fiscale şi bugetare şi după intrarea în vigoare a programului de relaxare fiscală.

Comisiei Europene susţin că România se va menţine în 2016 în limita unui deficit bugetar de 1,6% din PIB, dar anul viitor deficitul va sări la 3,5% din PIB, din cauza reducerii fiscalităţii şi a nerealizării veniturilor bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO