Eveniment

Cine duce criza in spate: firmele private au dat afara 200.000 de oameni, statul doar 2.300

06.08.2009, 19:36 95

Companiile private au dat afara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana acum din cauza crizei, dar statul nu a concediat decat 2.300 de bugetari, adica de aproape 100 ori mai putin, arata statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) obtinute de catre Ziarul Financiar.

Astfel, greul crizei este suportat in proportie de aproape 99% de sectorul privat, in timp ce sectorul bugetar, care consuma acum din resursele financiare, ramane neatins. Mai mult, in sectorul privat au fost nu numai concedieri, ci si reduceri de salarii.

"Restructurarea sectorului de stat se lasa asteptata pentru ca are surse de finatare, insa companiile private nu au avut alta solutie, fiind nevoite sa treaca la restructurari de personal dupa ce au redus costurile materiale.

Pe de alta parte, statul a inceput sa faca credite internationale, a gasit tot felul de solutii prin aranjamente interne, a mai adaugat o taxa, un impozit sau a mai renuntat la alte cheltuieli si si-a pastrat salariatii", explica Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Guvernul Boc tot incearca sa reduca cheltuielile cu salariile bugetarilor de opt luni de cand s-a instalat, dar nu reuseste. Chiar premierul Emil Boc s-a declarat recent siderat de salariul unui sofer dintr-o agentie guvernamentala, de 1.000 euro net.

In discutie este acum reducerea numarului de bugetari cu pana la 20%, dar Guvernul nu are nici macar o statistica a numarului de agentii pe care le are in subordine.

Presedintele Traian Basescu a vorbit initial de reducerea numarului total de bugetari, adica 1,4 milioane de persoane, cu 20%, ceea ce ar fi insemnat 280.000 de someri bugetari, dar aseara a retractat si a vorbit de 10-15.000 de disponibilizari din cadrul bugetarilor, ceea ce inseamna circa 1%.

Costurile salariale cu cei 1,4 milioane de bugetari se ridica, la un salariu mediu net de 350 de euro, la 11 miliarde de euro. O reducere cu 20% a numarului de bugetari ar insemna economii de 2,2 miliarde de euro, adica 1,8% din PIB, in timp ce varianta presedintelui Traian Basescu aduce economii de doar 110 milioane de euro, adica 0,09% din PIB, absolut nesemnificativ pentru costurile statului.

Pana la jumatatea anului, cheltuielile de personal din sectorul bugetar au inregistrat o crestere de 12%, pe cand cheltuielile de capital au consemnat o scadere de 16,3%.

Numarul somerilor din sectorul privat a crescut alarmant in primele luni ale anului, comparativ cu sfarsitul anului trecut cand unul din trei someri provenea de la stat. Astfel, daca in decembrie anul trecut existau aproape 118.000 de someri de la stat, mediul privat a produs de aproape trei ori mai mult, pana la 285.000. Situatia s-a schimbat dramatic pana la jumatatea acestui an, cand numai un somer din patru provenea din sectorul de stat.

Discrepanta majora dintre numarul concedierilor de la stat fata de sectorul privat este data si de o perioada de trei luni (martie - mai din acest an) in care numarul somerilor de la stat a scazut cu peste 18.000. In schimb, in aceeasi perioada, companiile private au produs 67.000 de someri, de aproape patru ori mai mult fata de numarul de someri de la stat care si-au gasit loc de munca.

De la inceputul anului pana acum, cele mai multe disponibilizari s-au facut in judetele Vaslui, Mehedinti, Alba, Teleorman, Dolj sau Galati, unde rata somajului a depasit 9%, cu peste trei procente fata de media la nivel national.

 Cei mai mari zece angajatori din economie (Posta Romana, Petrom, Romsilva, Electrica, CFR, Draxlmaier, Metro Group, Automobile Dacia, Mittal Steel Galati si RA Transport Bucuresti) au concediat peste 12.000 de oameni in primele sase luni ale anului, cele mai multe reduceri de posturi fiind operate in sectorul privat. Cele mai mari companii private in functie de numarul de angajati au renuntat la 8.200 de angajati, adica 68% din total.

Cele mai multe disponibilizari le-a facut Petrom, care a redus numarul de angajati cu circa 4.200 in primele sase luni ale anului, conform raportarilor transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti. Si combinatul siderurgic Mittal Steel Galati si-a scazut drastic numarul de salariati, unde 3.000 de angajati au parasit compania, fie prin programe de plecari voluntare, fie in urma inchiderii uzinei galatene cocso-chimice. Si grupul german Draxlmaier, cel mai mare angajator din industria auto locala, a renuntat la 1.000 de oameni in primul semestru din 2009.

Numarul de angajati ai constructorului de masini Automobile Dacia a scazut cu aproximativ 300 de persoane in primele sase luni, cu toate ca firma a desfasurat anul acesta un proces de recrutare a 500 de muncitori pentru fabrica de la Mioveni.

Primii zece angajatori din economie aveau la sfarsitul primului semestru al acestui an aproximativ 193.000 de angajati, iar singura companie care a operat angajari in S1 a fost Posta Romana, care are cu 187 de angajati mai mult ca anul trecut.

Concedierile masive facute de companiile private au dus rata somajului la 6% in luna iunie a acestui an, maximul ultimilor cinci ani, cu un numar total de aproximativ 550.000 de someri. La inceputul crizei, in luna septembrie, existau aproape 350.000 de someri, iar rata somajului se situa la valoarea de 3,9%.

Cati someri vom avea pana la sfarsitul anului?

 Oficialii se contrazic atunci cand vine vorba despre estimarile cu privire la numarul de someri pana la finele acestui an: daca FMI a prognozat pentru Romania un numar de peste 800.000 de someri, ministrul muncii si seful ANOFM au opinii diferite depre evolutia somajului, fara insa a da cifre exacte. Sefii institutiilor locale fac estimari in crestere sau in scadere fata de valoarea de 620.000 de someri lansata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), careia i-ar corespunde o rata a somajului de 6,8%.

Pentru acest an, FMI prevede o rata a somajului de pana la 8,9%, de doua ori mai mare decat anul trecut, valoare careia i-ar corespunde un numar de peste 800.000 de someri.

"Diferentele dintre prognozele lor si institutiile nationale abilitate vin ca urmare a faptului ca foarte multi angajatori prefera sa disponibilizeze angajati individual, cu acordul partilor, in loc sa uzeze de procedurile de disponibilizare colectiva. Cei care sunt concediati cu acordul partilor nu sunt inregistrati ca someri in statistici", sustine Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. Cu alte cuvinte, estimarile arata ca, desi pana la finele lui 2009 vom avea 800.000 de someri, vor fi inregistrati oficial numai 620.000. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO