Eveniment

Unde dai şi unde crapă: O nouă surpare pe Faleza Dunării din Galaţi a „înghiţit” o stradă, la doar câţiva metri de locul unde a fost consolidat malul

Unde dai şi unde crapă: O nouă surpare pe Faleza...

Autor: Petre Mazilu, Mediafax

02.05.2018, 19:41 638

O nouă surpare a apărut, miercuri, pe faleza Dunării din Galaţi, la câţiva metri distanţă de locul în care anul trecut a fost realizată o lucrare de consolidare. Zona a fost împrejmuită, traficul rutier a fost oprit şi se caută soluţii pentru rezolvarea problemei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Locul în care s-a produs, miercuri, surparea se află pe Faleza Superioară a Dunării, chiar pe mijlocul unei străzi care porneşte din Bulevardul Marea Unire de pe versant. În zonă se află mai multe puncte de atracţie pentru gălăţeni, precum o alee pietonală şi un parc, dar şi câteva blocuri şi un hotel.

De asemenea, surparea a apărut la câţiva metri distanţă de locul în care a existat un crater care ani de zile a blocat circulaţia rutieră pe bulevard. Lucrările de consolidare a versantului s-au încheiat anul trecut, groapa a fost astupată, iar circulaţia auto a revenit la normal.

Accidentul de teren de miercuri readuce în discuţie problema surpărilor de pe faleza gălăţeană şi i-a obligat pe reprezentanţii municipalităţii să ia măsuri urgente.

„Circulaţia pe Faleza Superioară în zona Elice, pe breteaua de legătură, a fost oprită din cauza unei avarii la sistemul de canalizare. Echipele S.C. Apa Canal fac verificări pentru a depista cauzele şi se fac intervenţii pentru a remedia cât mai repede situaţia”, a transmis, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Poliţiştii locali monitorizează zona pentru a evita incidentele.

„În zonă au fost dislocaţi poliţişti de la Ordine Publică şi de la Serviciul de Siguranţă Rutieră. Zona este monitorizată pentru a evita incidentele. Poliţiştii locali vor fi la faţa locului şi mâine (joi – n.r.) când vor începe lucrările de reparaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei.

Anul trecut, Primăria Galaţi a încheiat un contract în valoare de 130.000 de lei pentru realizarea unei „inspecţii tehnice a lucrărilor publice – zona Faleza din Municipiul Galaţi”, ceea ce presupune monitorizarea întregii Faleze a Dunării timp de trei ani. La finalul termenului, experţii vor stabili care este soluţia pentru consolidarea falezei.

La Galaţi este cea mai înaltă faleză a Dunării din toate oraşele aflate pe malul fluviului. Cu o înălţime maximă de 60 de metri şi o lungime de şase kilometri, Faleza Superioară a Dunării este un punct de reper pentru gălăţeni şi o zonă de interes pentru dezvoltatorii imobiliari şi pentru hotelieri.

Problemele în zonă au început în urmă cu opt ani, atunci când s-a produs prima surpare, iar până în prezent au fost cel puţin opt accidente de sol semnificative, craterele atingând şi zece metri adâncime. Specialiştii au stabilit că de vină sunt infiltraţiile de apă din versanţi dar şi clădirile apărute în zonă după 1990 care au exercitat presiune asupra terenului şi au distrus sistemul de drenare a apelor pluviale. Experţii au atras atenţia în numeroase rânduri că în lipsa unor lucrări de consolidare a întregului mal al Dunării, faleza s-ar putea prăbuşi în fluviu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO