Eveniment

Unde îşi pun banii cele mai mari fonduri de investiţii ale lumii? În cămine pentru studenţi

Unde îşi pun banii cele mai mari fonduri de investiţii...

Autor: Răzvan Botea

18.02.2018, 09:50 749

Fondurile suverane de investiţii şi-au mărit de 4 ori investiţiile în cămine studenţesti, într-un pariu pe creşterea nivelului de trai al clasei mijlocii, din economiile în curs de dezvoltare, care îşi vor trimite studenţii să studieze în străinătate, scrie Financial Times.

Investiţiile în cazarea studenţilor au crescut în SUA şi Europa de la 4% din cheltuielile la nivel global între 2011 şi 2015, la mai mult de 15% în 2016, conform ultimelor cifre ale Şcolii de Businees IE din Madrid.

Javier Capape, directorul departamentului care se ocupă cu studierea fondurilor suverane, spune: „Fondurile suverane explorează căi de a investi în următorii 10-15 ani şi urmăresc trenduri care vor afecta în mod pozitiv veniturile şi le va oferi un business profitabil. Ei se aşteaptă ca familiile din clasa mijlocie din ţări precum China sau India să fie din ce în ce mai dispuse să-şi trimită copiii să studieze în Europa sau SUA”.

Fondul de investiţii din Singapore, GIC, a fost cel mai activ investitor anul trecut, cu mai multe înţelegeri, inclusiv una de 1,6 mld. dolari în cazarea studenţilor în SUA, împreună cu un consiliu de investiţii din Canada şi o companie de adminstrare a proprietăţii, Scion Group şi o achiziţie de 700 mil. lire sterline a unor apartamente pentru studenţi în Marea Britanie.

Fondurile de investiţii şi-au mai intensificat de asemenea rata de achiziţii a depozitelor comerciale, pe măsură ce comerţul online este în continuă creştere.

Între 2011 şi 2015, mari investitori au cheltuit în medie 21,5% din investiţiile în imobiliare pe logistică şi proprietăţi industriale, raportează IE. În 2016, acest procent a crescut la 26,5%

În prima jumătate a lui 2017, logistica a reprezentat 75,8% din toate investiţiile în imobiliare, în mare parte datorită Chinei a cărei Corporaţie de Investiţii a cumpărat Logicor, companie europeană de logistică,  într-o tranzacţie de 12,25 mld. dolari.

Marii investitori se uită mai departe în domeniu şi devin mai creativi în privinţa investiţiilor de nişă, spune raportul.

Din 2011, mulţi au început să se uite la „sectorul imobiliar care cândva a fost considerat curajos şi obscur, cum ar fi de exemplu depozitele industriale din raza marilor metropole sau campusurile universitare din marile oraşe, adaugă raportul, care a fost finanţat de Institutul Spaniol pentru Comerţ Internaţional.

Cifrele de anul trceut au arătat că fondurile suverane au investit mai mult în sectorul hotelier şi au urmărit mai mult tranzacţiile private, pe măsură ce s-au îndepărtat de ideea de a cumpăra active „trofee” cum ar fi Porsche, Tiffany sau LVMH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO