Eveniment

Unde sta averea statului: Padurile Romsilva valoreaza peste 10 miliarde de euro

05.02.2009, 19:40 121

Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva este cea mai valoroasa companie din Romania, cu un patrimoniu estimat de ZF la 10,5 mld. euro.

Fondul forestier proprietate publica a statului pe care Romsilva il administreaza era la sfarsitul anului trecut de 3.516.668 ha, din care regia mai are de retrocedat circa 450.000 ha, pentru care s-a stabilit deja dreptul de proprietate, si alte 60.000 ha care se afla in litigiu.
Daca se ia in considerare ca un hectar de padure este vandut in piata cu circa 2-3.000 de euro, iar fondul forestier dupa aceste retrocedari este de trei mil. euro, valoarea patrimoniului Romsilva se ridica la 10,5 miliarde de euro.
"Pretul cu care se vinde un hectar de padure difera pentru ca trebuie luati in considerare mai multi factori: specia de arbori care este plantata pe acea suprafata, zona unde este amplasata, accesibilitatea in zona pentru exploatarea ei, daca are zece ani sau un an valoarea lemnului este alta. Nu s-a facut o evaluare pana acum a patrimoniului Romsilva, insa pot spune ca particularii vand un hectar de padure cu 2.000 de euro", spune Dan Achim, directorul departamentului de administrare a padurilor din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Regia Nationala a Padurilor a inregistrat anul trecut cel mai mic profit, de 29,4 milioane de lei (6,8 milioane de euro) si isi propune pentru acest an sa ajunga la un profit brut de 50 de milioane de lei (11,6 milioane de euro), in conditiile in care pentru 2009 isi va mentine cifra de afaceri realizata anul trecut, de 1,15 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro).
"Este pentru prima data in istoria Romsilva cand nu se atinge obiectivul de cifra de afaceri si profit. Mai mult, profitul inregistrat este cel mai mic din istoria Regiei", a declarat Florian Munteanu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor.
Cifra de afaceri pe care Romsilva si-a propus-o pentru anul trecut a fost de 1,18 mld. lei (2,7 mld. lei), insa nu a reusit sa obtina decat 97,4% din aceasta, adica 1,15 miliarde de lei (2,6 mld. euro).
"Nu s-a atins aceasta cifra de afaceri din cauza retrocedarilor care au avut loc si a faptului ca s-a valorificat mai putina masa lemnoasa decat era programat. Anul acesta vom mentine nivelul cifrei de afaceri din 2008, insa vom incerca o scadere a costurilor care nu au legatura cu productia si o valorificare mai eficienta a lemnului", sustine Munteanu.
RNP a exploatat anul trecut o cantitate totala de masa lemnoasa de 9,63 mil. metri cubi, cu 527.600 de metri cubi sub nivelul programat, din cauza calamitatilor, lipsei pietei de desfacere pentru anumite sortimente de masa lemnoasa sau a capacitatilor tehnice de exploatare insuficiente in raza unor directii silvice.
"Piata lemnului a scazut foarte mult incepand cu 2007, iar anul acesta cred ca va fi varful. Anul trecut am valorificat 9,22 mil. metri cubi, revenind in medie 95,9 lei pe metrul cub", spune directorul general al RNP.
In urma retrocedarii unor suprafete forestiere si a reorganizarii unor activitati, Romsilva va disponibiliza in acest an peste 1.000 de angajati.
"Macar de-ar fi numai 1.000. S-ar putea sa fie si mai multi", a spus Munteanu.
Romsilva a disponibilizat anul trecut 1.075 de angajati si estima ca va concedia alti 550 de oameni pana la finalul anului 2008. Regia a investit anul trecut 172,9 milioane de lei (40,2 mil. euro), reprezentand 81,7% din nivelul programat, printre proiecte numarandu-se constructia de drumuri forestiere (39 de milioane de lei) si corectarea torentilor (37,9 milioane de lei).
"Bugetul de investitii pentru 2009 este de 270 mil. lei, dintre care 158,9 milioane de lei reprezinta fonduri bugetare, comparativ cu nivelul de 88,6 milioane de lei de anul trecut. Alte surse sunt fondurile extrabugetare si cele proprii", afirma Munteanu.
Romsilva vrea sa acceseze fonduri europene pana in 2013 de circa 220 de milioane de euro, 150 de milioane de euro pentru investitii in drumuri forestiere prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si alte 70 de milioane de euro pentru parcurile naturale din administrare, prin Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, unde a depus deja 11 proiecte.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO