Eveniment

Unde sunt banii? Consumul a crescut cu 8%, dar încasările din TVA au căzut cu 4,5% la cinci luni

Unde sunt banii? Consumul a crescut cu 8%, dar...

Autor: Iulian Anghel

06.07.2017, 00:07 1051

Consumul a crescut susţinut în primele cinci luni din an, dar golul la buget provocat de căderile încasărilor din TVA şi din accize se apropie de 3 miliarde de lei.

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul - care indică în bună măsură evoluţia consumului privat – a crescut în primele cinci luni din an cu 7,9% (brut), ajutată de majorarea vânzărilor de carburanţi cu 11%, a vânzărilor de produse nealimentare cu 10% şi a vânzărilor de produse alimentare cu 3,6%. Însă încasările din TVA au scăzut, în aceeaşi perioadă, cu 4,5%, an/an, (minus 1,6 mld. lei), iar cele din accize cu 5% (minus 1,1 mld. lei).

„Un astfel de avans al consumului ar fi trebuit mai mult decât să compenseze scăderea de venituri ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată cu un punct, de la 1 ianuarie. Ar fi trebuit să determine creşteri semnificative de venituri din TVA, însă, la cinci luni, aceste venituri sunt în scădere şi nu este firesc“, comentează economistul Ionuţ Dumitru.

Premierul Mihai Tudose l-a ameninţat voalat cu demiterea pe şeful Fiscului Bogdan Stan, care ieri a fost chemat la Palatul Victoria pentru a da lămuriri.

„Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba“, a declarat premierul.

Luni, ANAF a anunţat că, în primul semestru, instituţia a colectat venituri fiscale 101,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un plus de 3.9 mld. lei faţă de încasările din perioada similară a anului 2016 (plus 4,1% a volumului veniturilor bugetare colectate). ANAF nu a dat însă detalii despre încasările din TVA în primele şase luni din an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO