Eveniment

Unde sunt cele mai ieftine apartamente cu trei camere din Bucureşti pe o piaţă a locuinţelor noi în scădere. Vedeţi evoluţia indicelui ZF Index Imobiliar

Unde sunt cele mai ieftine apartamente cu trei camere din Bucureşti pe o piaţă a locuinţelor noi în scădere

Autor: Cristi Moga

05.09.2011, 00:07 10029

Lunile de vară nu au adus modificări semnificative ale preţurilor apartamentelor cu trei camere din Bucureşti, preţurile înregistrând o scădere de doar 1,6% în luna august faţă de luna mai, arată datele ZF Index Imobiliar, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affialiates of Romania.

Astfel, preţurile medii solicitate pentru apartamentele cu trei camere din Capitală au ajuns la 80.100 de euro, în scădere cu 350 de euro faţă de luna precedentă şi cu 8% faţă de luna august 2010.

Indicele ZF analizează preţurile solicitate pentru apartamentele cu trei camere construite între anii 1980 şi 1990 în 20 dintre cele mai mari cartiere ale oraşului, iar cele mai mici preţuri, de circa 64.000-65.000 de euro, au fost consemnate în Berceni, Drumul Taberei şi zona 1 Decembrie din capătul estic al oraşului.

La polul opus se află bulevardul Unirii şi Piaţa Victoriei, cu preţuri de circa 115.000 de euro pentru apartamentele cu trei camere, în condiţiile în care zone considerate "extreme", precum Primăverii (poate cea mai scumpă zonă a oraşului) şi Ferentari (cea mai ieftină) au fost excluse din analiză.

În cartierul Militari, cel care din vara acestui an este legat de nordul oraşului şi prin intermediul pasajului Basarab, preţurile apartamentelor au continuat să crească, de la 70.000 de euro la 72.000 de euro, după ce înainte de darea în folosinţă a pasajului preţurile medii solicitate erau de 65.000 de euro.

Preţurile au mai crescut şi în zone precum Titan sau Iancului, în timp ce scăderi mai accentuate, de 3.000-4.000 de euro, au fost consemnate în zonele Moşilor şi Constantin Brâncoveanu.

Potrivit unei statistici realizate de site-ul AgenţieNET, preţurile medii solicitate pentru apartamentele cu trei camere din Bucureşti au ajuns în luna august la 77.819 euro, faţă de 80.695 de euro în luna iulie. Analiza nu oferă informaţii defalcate asupra preţurilor din cartiere.

Apartamentele cu 3 camere din Militari, mai scumpe cu 5.000 de euro după deschiderea Pasajului Basarab

Suceava construieşte mai multe case decât toată Oltenia la un loc

Prima Casă 4 ar trebui desfiinţată pentru preţuri corecte în imobiliare

Cu 13,5% mai puţine locuinţe noi în Bucureşti

În contextul continuării trendului descendent al preţurilor, piaţa construcţiilor de locuinţe a continuat să scadă în prima jumătate a anului, atât la nivel naţional, cât şi în regiunea Bucureşti-Ilfov. Astfel, în primele şase luni au fost finalizate în Capitală şi în împrejurimi doar 2.231 de locuinţe, în scădere cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Marile proiecte rezidenţiale au rămas blocate, astfel că locuinţele noi construite în mediul rural au ajuns să reprezinte 54,5% din total. Scăderea pieţei locuinţelor la nivelul Capitalei a fost astfel mai mare decât cea la nivel naţional, ţinând cont că în toată ţara au fost finalizate 17.806 de locuinţe în prima jumătate a anului, în scădere cu mai puţin de 5%.

Cu toate acestea, bancherii au reînceput să vorbească despre o accelerare a creditului ipotecar, soldul crescând cu 100 de milioane de euro în luna iulie, la 7,19 miliarde de euro, atât pe fondul programului Prima casă, cât şi prin creditele ipotecare standard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO